Кино

Хищници / Predators (2010) - всичко за филма

Добави коментар

Робърт Родригес отваря чисто нова страница в света на Хищниците, продуцирайки страховития фантастичен екшън „Хищници” с режисьор Нимрод Антал.
Робърт Родригес отваря чисто нова страница в света на Хищниците, продуцирайки страховития фантастичен екшън „Хищници” (видео) с режисьор Нимрод Антал.

Хищници / Predators (2010)


Носителят на Оскар, Ейдриън Броуди, играе Ройс – наемен войник, който с неохота води група от елитни бойци из дебрите на джунглата. В последствие те разбират, че са доведени на друга планета като...плячка. С изключение на лекарят, групата се състои от безкрупулни и хладнокръвни убийци – наемници, членове на Якуза, осъдени, които са преследвани и постепенно елиминирани от нов вид „хищници” – същества от друга планета.

През 1987г се създава един от най-трайните и незабравими образи в историята на фантастичните екшъни – „Хищникът” (видео), извънземно същество, което може става невидимо и което сее хаос, смърт и опустошение из джунглата. Публиката полудява по филма и няколко години по-късно излиза неговото продължение. През 1994г Робърт Родригес, млад и талантлив кинодеец, е помолен да напише сценария на филма и да възобнови света на хищниците.

Хищници / Predators (2010) „Бях поканен да напиша само сценария.”, казва Родригес. „Търсеше се нов, свеж подход към материала и аз приех предизвикателството. Голям фен съм на оригиналния филм. Когато пристигнах в Холивуд се запознах с Карл Уедърс и Арнолд Шварценегер, след което с нетърпение се залових за новата си задача. Това което ми хареса в първия филм е, че е смесица от няколко жанра. Първоначално започва като типичен екшън филм от сорта на „Командо”, след което настъпва рязка промяна и филма се превръща в научна фантастика. Обичам да се смесват жанрове. Аз лично съм го правил във филма „От здрач до зори”.

Сюжетът на нашия филм много наподобява сценария на Родригес от 1994г .”, казва продуцентът Елизабет Авелан. Родригес добавя: „Когато едно време писах сценария на „Хищникът 2”, ми бяха дали пълна свобода. И аз се развихрих, като изобщо не съм се съобразявал или мислил за бюджет, логистика и т.н. – това беше работа на други хора, на продуцентите и режисьора. Разбира се, години по-късно, това ми се върна. За нашите „Хищници”  (видео) аз бях човекът, който трябваше да мисли за всичко.”, смее се Родригес.

„Когато се залових с проекта се зарадвах да открия, че въпреки многото филми излезли за „хищници”, все още имаше много нови и свежи идеи, които да се разгледат и развият.  Идеята за нашия филм беше не да се разглежда като поредния филм от поредицата, а като филм №1 . Хищниците са толкова характерни и запомнящи се образи, че може да се измислят все нови и нови сценарии с тях. Дори да не сте гледали нито един от предишните филми, няма никакво значение, защото филмът ни връща в самото начало на историята.”, обяснява Родригес.

И тъй като програмата на Родригес е много натоварена, той решава да бъде само продуцент на филма и да разпредели отговорностите на други талантливи кинодейци. За осъвременяване на сценария той се обръща към Алекс Литвак и Майкъл Финч, а за режисьор към невероятния Нимрод Антал. Родригес е впечатлен от филма „Контрол”, който Антал прави и то със съвсем малък бюджет. „Ето това се каза истински творец. С него се работи изключително лесно и приятно, може би защото имаме сходни виждания и усещания.”, отбелязва Родригес.

Антал е голям фен на оригиналния филм. „”Хищникът” е моето детство.”, казва той. „Спомням си, че отидох на премиерата на филма с група съученици и бях много впечатлен. И някакви си 20 години по-късно на мен се оказва честта да го режисирам!”

Кинодейците искаха „Хищници” (видео) да бъде новия научно-фантастичен-екшън-трилър, който да носи магията на оригиналния филм. „Хареса ми идеята героите да са от различни части на света, пуснати на друга планета с мисията да оцелеят. Събрахме антигерои от целия свят– Русия, Израел, Япония, Сиера Леоне и Мексико. Също така исках заглавието на филма да има двойно значение. Героите на нашия филм са толкова напрегнати и с такава нетърпимост по между си, че е напълно възможно да се избият още преди да са се появили извънземните същества. Така че, всички те са хищници.”

„Голямата разлика между нашия филм и предишните е, че тук действието се развива на друга планета. Съответно нашите герои не се чувстват добре, тъй като не са запознати със законите и правилата на това ново, непознато място.”, коментира продуцентът Авелан. „Хищници на Земята, тук те са плячка. Стават неспокойни, защото нямат никаква идея какво им се е случило и къде са попаднали, а те не са свикнали така. Не се познават един друг и изобщо не може да се каже, че са екип. Тяхната единствена цел сега е да оцелеят, защото нещата, на които започват да се натъкват  стават все по-страховити и страховити. Филмът е наситен с напрежение и екшън. Той е  за човешките инстинкти за самосъхранение. Има много фентъзи във филма, но в същото време е изпълнен с много човечност и емоции.”

„Зрителите, които са  гледали оригиналния филм знаят какво представляват Хищниците.”, казва сценаристът Финч. Искахме този път да ги изненадаме като създадохме нови видове – кучета, соколи и различни видове машини-оръжия. Естествено запазихме характерните им свойства – Хищниците идват при теб; Те са невидими; Могат да те нападнат по всяко време.”

Човешките ‘хищници’ прекарват голямата част от първото действие на филма, чудейки се къде са и защо са там...преди да се усетят, че всъщност те са Плячката. „Това е моментът , по който много работихме с Нимрод.”, обяснава сценаристът Литвак. „Искахме да стане много емоционално и зрителят да почувства страха, отчаянието и безнадеждността на героите.”

И докато мистерията и ужасите  започват да се разкриват, групата на обречените започва постепенно да преоткрива себе си. „Чудовищата във филма не е задължително да са това, което си мислите че са.”, казва режисьорът. „В основата си филмът е за група хора, в чиято компания със сигурност не бихте искали да попаднете, защото самите те са чудовища. Тук те са объркани, неориентирани и параноични. Попаднали са в ситуация, над която нямат контрол и това ги плаши. Човешките ‘чудовища’ се срещат с по-големи извънземни чудовища, които са ги чакали в джунглата. В хода на тяхното пътешествие човешките ‘хищници’ стават Хора.”  


НОВИТЕ ХИЩНИЦИ
(видео)

Хищници / Predators (2010) Докато актьорите се намираха за първоначалните снимки в Хавай, голям екип от художници и техници подготвяха Хищниците и другите същества в Остин. Грег Никотеро и Хауърд Бъргър бяха натоварени с тази задача, да създадат инзвънземните същества, също така да отговарят за грима и специалните ефекти. „Всичко беше много вълнуващо за нас.”, казва Никотеро. „Ние творяхме главните герои на филма.”

Екип от 62 души – дизайнери, художници, скулптори, създатели на макети и гримьори, се трудиха в продължение на два месеца, за да направят новите чудовища. „Робърт и Нимрод бяха съвсем ясни по отношенив на визията на Хищнижите. Ако класическия Хищник е версия ‘видеокасетка’, то новия трябва  да бъде версия ‘АйПод’.”, коментира Никотеро. „Нашите Хищници са по-елегантни. Те са високи и слаби.”


ЗА ПРОДУКЦИЯТА

След като започнаха снимките на 12 октомври 2009г в джунглите на Хавай, екипа приключи снимките в центален Тексас. „Целият екип сме фенове на оригиналния филм.”, казва художникът Стив Джойнър. „Това е филм направен от фенове за фенове.”
За да открият перфектната екзотична извънземна джунгла, която да пасва и допълва декорите от Тексас, кинотворците се спират на различни места в Пуерто Рико, Мексико и дори Китай, преди да се остановят близо до Хайло, Хавай. „’Големият Остров’ е най-младия остров на земята, и затова той е с много неравен терен и с уникална растителност.”, казва Джойнър. „Местата, на които снимахме бяха много нетипични, необикновени и недостъпни. Беше доста трудно да се работи.”

От Хавай екипа се премества в Тексас, където трябваше да се направи най-големия декор правен някога в студио – джунгла. Тук дойде редът на Отделът по озеленяването. Екипът започна работа много преди другите. Още през юли започнаха да събират растения, от най-малкото листенце до най-голямото дърво. 4000 тропически и екзотични растения бяха докарани от Флорида.
    
Хищници / Predators (2010)


ЗА АКТЬОРСКИЯ СЪСТАВ
(видео)

ЕЙДРИЪН БРОУДИ  изпълнява ролята на бившия военен, Ройс, настоящ хладнокръвен наемен войник, превърнал се по неволя в лидер на група жестоки убийци, хванати в капан на една друга планета.
 
ЛОРЪНС ФИШБЪРН
е Ноланд, дългогодишен обитател на планетата на Хищниците, който е оцелял като се е криел.
            
ТОФЪР ГРЕЙС играе Едуин, корумпиран лекар, който се чувства абсолютно не на място сред убийците, към които е прикрепен.
          
АЛИС БРАГА
играе Исабел – единствената жена в групата, чиито снайперистки умения е придобила в IDF (Израелски Сили на Отбраната).

УОЛТЪН ГОГИНС
е Станс, известният масов убиец, който го делят само няколко дни от екзекуцията му в Сан Куентин. Преди да бъде заловен,той е бил номер 3 в списъка за най-търсените  хора от ФБР. Станс е заподозрян в убийството на 38 души.

ДАНИ ТРЕЙО
играе Кучийо.

ОЛЕГ ТАКТАРОВ 
играе зрдавенякът Николай, член на руските специални служби.

МАХЕРШАЛАЛХАШБАЗ АЛИ
играе Момбаса, член на смъртоносен отряд от Сиера Леоне.

ЛУИС ОЗАВА ЧАНГЧИЕН използва личните си умения във въртенето на меча, въплъщавайки се в ролята на Ханзо, член на Якуза. Този текст е копиран без разрешение от potv.bg
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Хищници

Хищници / Predators (2010) премиера 16 юли 2010 г.