Архив Горещо

„Горещо”: Лекарска немарливост ли уби двегодишно дете?

6 коментара

Единствено пред Венета Райкова родителите на 2-годишния Дани разказват за нелепата смърт на детето си, „Горещо”, събота, 29 май, 22:00 часа

На 22 април, дни след рождения си ден, в Университетска болница „Света Марина” във Варна почина двегодишният Дани.
Смъртта на детето потресе цяла България и предизвика редица проверки по случая. Тази събота, 29 май от 22:00 часа пред камерите на „Горещо” родителите Стоян и Радостина разказват как се е стигнало до нелепата смърт на сина им: „Това е най-лошото – да загубиш детето си и да го надживееш! Никога не съм предполагала, че може да ми се случи!”

родителите на 2-годишния Дани Двамата вярват, че разказвайки за последните мигове на сина си, ще помогнат на други родители да спасят децата си, но най-вече се надяват тяхната трагедия да доведе до такива промени в здравеопазването ни, които да не позволяват това да се случва никога повече.

Малкият Дани е жизнено и енергично дете. Здрав е и никога не е боледувал сериозно. Денят, преди да влезе в болницата, прекарва в игра на футбол с баща си и няма никакви оплаквания. През нощта обаче става неспокоен и започва да повръща. На другия ден след преглед при личната лекарка Дани е изпратен за хоспитализация в Университетската болница. Там не го приемат с мотива, че нямат места и го препращат към Окръжна болница „Света Ана”, където го слагат на системи, но без да уточнят диагнозата. Дани продължава да повръща, но вече кафява течност, вдига и температура... През нощта лекарят решава да го премести по спешност обратно в Университетската болница „Света Марина”. Дани е приет в спешния кабинет и там прекарва цялата нощ – отново без диагноза. „Аз не съм се сблъсквала досега с такива неща и си мисля, че те са хората, които трябва да преценят какво трябва да се направи!... Не се свика спешен консулт!

Никакви изследвания – спешни! Ние идваме по спешност – нищо спешно не му се прави!” – разказва майката Радостина. – „Качиха го пак на системи, каквото се правеше и в Окръжна болница... Не го приеха за спешен случай!” На сутринта Радостина носи на ръце сина си, за да му правят изследвания и снимки, направена е и консултация с детски хирург, който обаче преценява, че не се налага спешна операция: „Той пак започна да повръща това кафявото – дори вече не го повръщаше, а му се стичаше по устичката. Той нямаше сила да го повърне дори!”

Дани е приет в интензивното отделение – отпаднал, без грам сили, със силно надуто коремче. „Времето тече, тече... Нямаше един доктор през цялото време, който да е наясно, да предаде на другия най-малкото, да знае за случай... Навсякъде – наново!” – разказва бащата Стоян. За да смъкнат температурата на Дани ги пращат сами да купят свещички и термометър... След втората снимка Дани е опериран по спешност. Той поддържа висока температура, а на другия ден нещата се влошават и детето изпада в клинична смърт за 40 минути... Въпреки силната си воля за живот и здравото си сърчице двегодишният Дани умира на 22 април... А причината е вродена аномалия, която се среща при поне 15 процента от момченцата, която не смъртоносна и е абсолютно лечима! Ако се открие навреме...

„Горещо”, събота, 29 май 2010г., 22:00 часа, Нова телевизия
 
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Венета Райкова

Венета Райкова „без грим и фотошоп“ в „Папараци”

Венета Райкова отваря своя дневник в ефира на TV7

Венета Райкова: Мечтая да съм фея на любовта

Малката сестра на Биг Брадър 4

Евгени Минчев срещу Венета Райкова в „Голямата уста“