Филми Документални

Фалшива слава | Fake Famous

Добави коментар

Фалшива слава – изследване в света на инфлуенсърите чрез социален експеримент с премиера в HBO GO

Документалният филм на HBO Фалшива слава, дебютира днес в HBO GO. В 88 минути журналистът и режисьор Ник Билтън изследва индустрията и влиянието на социалните медии чрез иновативен социален експеримент. Действието във филма се задвижва с кастинга на трима души от Лос Анджелис, които имат сравнително малко последователи в социалните си профили. Експериментът цели да ги превърне в известни влиятелни лица, чрез закупуване на фалшиви последователи и армия от ботове, които да симулират „ангажираност“ на последователите в профилите им. Зрителят става съучастник и свидетел как новоизградените „инфлуенсъри“ откриват както позитивите, така и негативите на този невероятен, пристрастяващ начин на живот.

Билтън, който е технологичен журналист, изследва основния въпрос: Какво са славата и влиянието в дигиталната ера? Сега в социалните платформи има стотици милиони хора, които имат толкова много последователи, че се считат за нов вид знаменитости. Но наистина ли са известни? Билтън и екипът му се заемат да проучат какво стои зад успешността на един профил, като стартират експеримент, който започва с открит кастинг в Лос Анджелис. Целта им е да превърнат трима души в популярни онлайн лица. Младото трио, което той избира - амбициозната актриса Доминик, модният дизайнер Крис и асистентът за недвижими имоти Уайли - имат изключително различни преживявания, докато техните фалшиви последователи растат с хиляди всеки ден. Всяка от техните истории осветява ефимерния свят на онлайн влиянието и реалностите на начин на живот, основан до голяма степен до продажбата на фантазии.

Не отнема много време, за да се види как експериментът работи. Тъй като броят на последователите на триото се увеличава и след поредица от фалшиви продуктови фотосесии, различни марки започват да се обръщат към тях за реклама. Това задвижва процес, който не може да бъде спрян. Новите инфлуенсъри се обръщат към компании, които им предлагат безплатни стоки, а на най-успешните от тях се плаща за реклама в профила им. Дори ако цялата постановка е слабо базирана на фалшиви сценарии и фалшиви животи, то финансовите стимули за всяка част от пъзела са реални.

Отлепвайки слой по слой, за да разкрие какво всъщност се случва зад кулисите на славата на инфлуенсъра, Фалшива слава осветява нашата мания с броя харесвания, последователи и коментари и как голяма част от нашия онлайн свят е много по-измислен, отколкото си представяме.

За да допълнят съвременния пейзаж на социалните медии към Билтън се присъединяват репортерът в ресор технологии на New York Times Тейлър Лоренц; Лиз Есуейн от изключително популярния профил в Инстаграм @newyorkcity (1.5 милиона последователи); технологичният репортер на Bloomberg Сара Фрийър; Жюстин Бейтман, автор на „Слава: Отвличането на реалността“ (Fame: The Hijacking of Reality) и други.

Фалшива слава е продукция на „HBO документалистика“, съвместно с Консолидейтед документариес. Филмът е режисиран, написан и продуциран от Ник Билтън в ко-продуцентство с Анабел Дън и Мери Ресайн. Изпълнителен продуцент е Грейдън Картър, а изпълнителни продуценти за HBO са Нанси Ейбрахам, Лиза Хелър и старши продуцент - Сара Родригес.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Фалшива слава