Филми Исторически

Елизабет

Добави коментар

Един от най-мащабните проекти за елизабетинската епоха, филмът на Шехар Капур съчетава по особено майсторски начин религиозно напрежение, политически интриги, секс, насилие и войни.

Elizabeth, Великобритания, 1998
Историческа биографична драма

Режисьор: Шехар Капур
В ролите: Кейт Бланшет, Джефри Ръш, Кристофър Еклестън

Един от най-мащабните проекти за елизабетинската епоха, филмът на Шехар Капур съчетава по особено майсторски начин религиозно напрежение, политически интриги, секс, насилие и войни.

Англия през 1554 г. е във финансова и религиозна криза, тъй като боледуващата кралица “Кървавата” Мария се опитва да възроди католицизма като национална вяра. Тя няма наследник и най-голямото ѝ опасение – че полусестра ѝ Елизабет, която изповядва протестантската вяра ще се домогне до трона след смъртта ѝ – се сбъдва. Но все пак покойната кралица Мария има своите лоялни следовници. Току-що коронясаната Елизабет се оказва мигом въвлечена в схеми за детронирането й, като в същото време трябва да отблъсква и опитите да бъде убита. Съветниците ѝ (сред които и сър Уилям Сесил, великолепно изигран от Ричард Атънбъро) я молят да се омъжи за който и да е от женихите, искащи ръката й, само и само да стабилизира Британската империя. Без значение, че тя вече си има любовник. Страстният Робърт Дъдли (Джоузеф Файнс) е женен и не след дълго дава да се разбере, че не може да стои непрестанно в сянката на нарастваща сила на кралицата. С помощта на верния Уолсингъм (Джефри Ръш) Елизабет се разбунтува срещу враговете си, предугаждайки коварните им помисли. Но възходът ѝ води до отхвърляне на любовта и брака, което я утвърждава веднъж и завинаги като Кралицата-Дева.
Номинираното за “Оскар” изпълнение на Кейт Бланшет като наивната и витална принцеса, превърнала се в непреклонна и всезнаеща кралица е едновременно сурово и симпатично. Нейната ефирна, бледа красота излъчва както страст, така и студенина, а реплики като: “Тук ще има само една повелителка и никакъв господар!” в нейните уста звучат като заповед, а не истерично. В достойно съзвучие с импозантното изпълнение на Бланшет е и впечатляващата сценография на филма (дело на Джон Майр, отличен наскоро с “Оскар” за работата си по “Мемоарите на една гейша”). Студените, мрачни декори, съчетани с пищните костюми разкриват в целия ѝ блясък златната ера на британската монархия, започнала именно през Средновековието.

6 награди БАФТА ’98 – за най-добър британски филм, актриса на Кейт Бланшет, поддържащ актьор на Джефри Ръш, операторско майсторство, музика и грим и прически
“Златен глобус” за най-добра драматична актриса на Кейт Бланшет
“Оскар” за грим
2 награди на Лондонската критика – за британски продуценти и актриса на Кейт Бланшет
Награда на Британското общество на операторите
“Камеримаж” ’99 (фестивал на операторското майсторство) – “Златна жаба”
6 номинации за “Оскар” – за най-добър филм, актриса на Кейт Бланшет, операторско майсторство, музика, сценография и костюми
6 номинации за БАФТА – за най-добър филм, режисура, оригинален сценарий, монтаж, сценография и костюми
2 номинации за “Златен глобус” – за най-добра драма и режисура
Номинация от Гилдията на филмовите актьори за най-добра актриса на Кейт Бланшет
Номинация от Американското общество на операторите

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър