Актуално Какво ще се случи...

„Елементарно, Уотсън” по Нова ТВ от 28 януари

Добави коментар

Луси Лиу в ролята на доктор Уотсън в ефира на Нова от 28 януари

Когато стане въпрос за доктор Уотсън, помощник на най-известния детектив в литературата Шерлок Холмс, изниква образът на висок, атлетичен мъж с тънък френски мустак, облечен в канона на строгата викторианска мода. Представата ни за този герой ще се промени напълно на 28 януари, сряда, в 21.00 ч., когато в ефира на Нова стартира сериалът „Елементарно, Уотсън”. В тази съвременна екранизация, вдъхновена от приключенията на Шерлок Холмс, ролята на неговия партньор доктор Уотсън е поверена на жена… и то не коя да е, а кинозвездата Луси Лиу.

„Елементарно, Уотсън”

Луси Лиу е доказала, че обича да експериментира с ролите си. Зрителите я познават като фриволната Алекс в „Ангелите на Чарли”, смразяващата кръвта О-Рен в „Убий, Бил” и  добронамерената Линдзи в „Късмета на Слевин”. Именно предизвикателството в образа на нейния герой я привлича в сериала „Елементарно, Уотсън”. Самата Лиу признава, че първоначално е имала доста съмнения дали ще се справи с тази роля, но създателят на поредицата Роб Дохърти я убеждава да я приеме.

„Елементарно, Уотсън”

„Когато подготвях сценария за сериала, прочетох много психологически профили на Шерлок Холмс, направени от професионални психоаналитици. Забелязах, че според повечето от тях той е страдал от гинофобия (страх от жени). Холмс има проблем с общуването, но той е още по-изострен по отношение на жените. Тогава се запитах какво би станало, ако Уотсън е жена.”

Така творческият продуцент на „Елементарно, Уотсън” Роб Дохърти обяснява своето решение да повери ролята на доктор Уотсън на Лиу. Дохърти е голям фен на романите на Артър Конан Дойл, но не смята, че те трябва да бъдат следвани дословно, предвид факта че историите за Шерлок Холмс имат 254 екранизации и са най-интерпретираните литературни произведения в киното.

„Това са вечни истории и характери, които могат да се позиционират и в съвремието”, заявява Дохърти. А промените на класическите образи в „Елементарно, Уотсън” не се ограничават до женския доктор Уотсън.

Съвременният Шерлок Холмс, в чиято роля се превъплъщава британският актьор Джони Лий Милър, има проблем с наркотиците. След изпадането му в немилост в Лондон и кратък престой за лечение в клиника за наркозависими, ексцентричният Шерлок бяга в Манхатън, където богатият му баща го принуждава да съжителства с най-лошия му кошмар – доктор Джоан Уотсън, която трябва да наблюдава неговото възстановяване.

„Елементарно, Уотсън”

Уотсън е била успешен хирург, докато не изгубила пациент и разрешителното си за практикуване. Новата ѝ работа е още един шанс да помага на хората, както и да си плати за грешката. Но непокорният Шерлок няма нищо общо с предишните ѝ клиенти - той има свой собствен пострехабилитационен режим. Единствено заплетените криминални загадки отклоняват мислите му от наркотиците. Затова Холмс започва отново да работи като консултант към полицията в Ню Йорк. Уотсън няма друг избор, освен да придружава новия си клиент, докато разследва поредната мистерия, но с течение на времето самата тя се увлича по криминологията.

„Елементарно, Уотсън”

Всички тези промени в образите на известните криминалисти са посрещнати със скептицизъм от феновете на Шерлок Холмс, но още първият сезон на „Елементарно, Уотсън” приковава пред екрана десетки милиони зрители и е номиниран за две награди „Еми”. Днес поредицата на CBS вече има три сезона зад гърба си и култов статус сред любителите на криминални мистерии.

Дали съвременните Холмс и Уотсън наистина са толкова добри и обаятелни, колкото първообразите им?

Отговора ще разберем в сериала „Елементарно, Уотсън” от 28 януари от 21.00 ч. по Нова.

Текст от potv.bg
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Луси Лиу , Елементарно, Уотсън

Интервю на Луси Лиу по повод 5 сезон на сериала "Елементарно, Уотсън"