Предавания Риалити шоу

Драматично дерби в „Шатра“ между агитките на Любо и Джуджи за купата на фамилия Любенови

Добави коментар

Драматично дерби в „Шатра“ между агитките на Любо и Джуджи за купата на фамилия Любенови. Следващата седмица – трибой между Маги Желязкова, Любомир Милчев-Денди и Иван Ласкин в с.Лесново
Драматично дерби в „Шатра“ между агитките на Любо и Джуджи за купата на фамилия Любенови.

Следващата седмица – трибой между Маги Желязкова, Любомир Милчев-Денди и Иван Ласкин в с.Лесново


Шатра

След като Андрей Слабаков бе изпратен от 48 разплакани очи вчера, днес семейство Любенови трябва да вземе още по- тежко решение. На големия финал ще видим агитките на Любо и Джуджи с драматични аргументи за това кой заслужава да бъде избран за член на фамилията.
Последният ден от първата седмица на „Шатра“ започва при минус 6 градуса в 6.00 ч. сутринта.
На Любо е поставена задачата да разбере какво представляват дизгините и палдръмите и да се научи да прави хамути. Главата на фамилията, бай Марин освен на занаят, ще му покаже как се прави пазарлък. От усилията на поп-певеца зависи вечерята на 27 гърла.

Шатра

На Джуджи се пада тежката задача да изпълни мокра поръчка, за да допълни бюждета на многолюдната фамилия. За целта ще я видим с напълно нов стайлинг и стратегия.
Изпитанията не свършват дотук. В края на тежкия ден, Любо и Джуджи ще се изправят в пряк двубой чрез надбягване с каруци.

Кой от двамата ще се справи по-добре със задачите и кой ще спечели любовта на Любенови, предстои да разберем до броени часове.

Ето и какво сподели Деляна Маринова-Джуджи за престоя си в ромското семейство:
„Върнаха ми усещането, че хората трябва да се обичат и да си имат повече доверие един на друг“

Изводите на Любо са:
„Любящи, първосигнални и много чисти хора. “Фашливите* усмивки на шоубизенса не работят тук. Може да се окаже, че са по-щастливи от доста по-богати хора. Ние, уж интелигентните хора, започнахме да се страхуваме да показваме, че обичаме.“

От следващата седмица в „Шатра“ ще застъпи ново звездно трио в състав Маги Желязкова, Любомир Милчев-Денди и Иван Ласкин.
Те ще трябва да се борят за доверието и обичта на семейство Петрови.
Как Васко да Гама ще акостира в село Лесново, колко са белите ризи и копринените халати на Денди и каква е стратегията на чаровната брюнетка, предстои да разберем във вторник, 12-ти февруари.

*Фашлив – между фалшив и въшлив, неискрен.

ТОДОРОВДЕН, Конски Великден

Календарните празници на ромите показват колко близки са традициите и обичаите на различните етноси, живеещи в България;
Като цяло ромските празници съвпадат с българските календарни народни празници (дори при ромите-мюсюлмани), в празничния ритуал присъстват множество елементи от българския празничен ритуал. Но всеки един от празниците получава специфично-ромско осмисляне: свързва се с някоя ромска легенда, части от ритуала се видоизменят като се пречупват през душевността на ромите и т.н. Нещо повече: елементи от ритуала, отдавна изчезнали сред българите, днес продължават да се срещат при много от ромските групи

В събота след Сирни заговезни се празнува Тодоров ден. В съгласие с легендата за светеца този ден е посветен на конете, затова той се нарича шеговито и "конски Великден". За ромите конят има особено място в бита и традициите им и той се почита като равноправен член на семейството.
Тогава жените месят и раздават колаци. Меси се и обреден хляб, наречен "конче" или "копито" на който се чертаят с тесто съответните фигурки. Хлябът се раздава по съседите за здраве на конете, като част от фигурите се скътават за лекуване на конете, когато ги хване болестта "сап".
За светеца Тодор се знае преданието, че на деня си той обличал девет кожуси и отивал при бога да проси за лято. На този ден става надбягването с коне. Отличилият се кон бива накичен с венец. В къщата на щастливия домакин се  устройва черпене и хоро. Това е един от най-тържествените празници за ромите. И до днес те са запазили традицията и не пропускат конските надбягвания. Всички собственици на коне се подготвят за Тодоровден, като украсяват с особено усърдие конете си.
Конят има особено значение за ромите, те не могат да си представят живота без него. И до днес смятат, че имаш ли кон – няма да останеш гладен и значи си богат. Техните песни говорят за коня като другар, който винаги може да помогне и да те спаси от беда. Каруцата с коня, пътят и огънят са символи, около които се гради колективният спомен.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Шатра

Приключиха първите изцяло мажоритарни избори в „Шатра“

Всеки следващ епизод на „Шатра“ - с по-висок рейтинг

Грандиозното посрещане в „Шатра“ започва на 5-ти февруари в 21.00 ч. по Нова ТВ

За какво ще се борят БГ звездите в „Шатра”?