Актуално Други

Документалният филм „Кустурица. Балкански хулиган” спечели голямата награда „Златен орел”

Добави коментар

Документалният филм на Георги Тошев „Кустурица. Балкански хулиган” спечели голямата награда „Златен орел” на Международния филмов фестивал „Документ.АРТ” в Румъния.

Документалният филм на Георги Тошев „Кустурица. Балкански хулиган” спечели голямата награда „Златен орел” на Международния филмов фестивал „Документ.АРТ” в Румъния. Филмът на режисьорите Георги Тошев и Явор Веселинов е част от документалната поредица на bTV „непознатиТЕ”.

Документалният филм   „Кустурица. Балкански хулиган

”Кустурица. Балкански хулиган” е първият пълнометражен документален филм, посветен на Емир Кустурица. Във лентата участват световни знаменитости като Джони Деп, Изабел Юпер, Ким Ки Дук. За първи път е показан на София филм фест през пролетта на тази година, а след това и на кинофестивала в Кан. През октомври той бе включен в програмата на медийния фестивал в Биериц, а предстои да бъде показан и на фестивали в Ню Йорк, Испания, Франция и ЮАР.  

„Това не е филм, който обяснява творчеството или живота на Кустурица. Това е документ, какво се случва с един от най-креативните европейски режисьори тук и сега. Защото Кустурица не снима само филми. Той създава Дървен и Камен град, прави фестивал за млади кинотворци, интересува се от политика, изнася концерти с No Smoking orchestra… Той е личност, която създава. Непрекъснато. Във филма ме интересуваше именно тази креативност, тази неистова потребност да оставиш нещо след себе си…за другите!”
, заяви Георги Тошев.

Документалният филм   „Кустурица. Балкански хулиган

„Филмът за Кустурица не е просто един добре направен филм портрет за един от най-големите съвременни независими кинотворци”, коментира президентът на фестивала проф. Николае Лука по време на церемонията по награждаването. „Той е филм, който разкрива философията на креативния човек да се променя и да променя хората около себе си, обществото, киното, публиката. Кустурица е един от най-загадъчните кинотворци на последните 35 години. Успехът на авторите на филма е именно в този деликатен, но категоричен анализ на случващото се в света на киното през последните 20 години. Това е филм за непреходността на ценностите. Изящен кинематографичен разказ за света на авторското кино. Обяснение в любов към Голямото кино!”

60- минутният разказ за живота на един от най-емблематичните европейски режисьори Емир Кустурица се пребори с филми на РАЙ – Италия, Великобритания, САЩ, Португалия, Мексико, Испания, Гърция, Швейцария, Австрия, Русия, Румъния и други страни. 
Режисьори от над 20 страни се състезаваха в различни категории за документален филм, документална драма, художествен филм, образователен филм, травел филм, репортаж с екологична тема.

Фестивалът „Документ.АРТ” се провежда за 16-ти път в Румъния. За първи път тази година форумът се проведе не в Букурещ, а в град Питещи. Фокусът на форума тази година беше изкуство, екология, туризъм.

 

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: НепознатиТЕ

На 6 и 7 юни филми в памет на Кристо и Георги Парцалев

Тайните връзки на Рьорих, Дънов и Людмила Живкова в НепознатиТЕ по bTV

„НепознатиТЕ“ се завръщат с 10-ти юбилеен сезон

bTV отбелязва 85-ия рожден ден на голямата Татяна Лолова с филм в „НепознатиТЕ“

Соня Йончева, един от гласовете на 21-и век – две поредни недели в „НепознатиТЕ“