ТВ анонси ТВ анонси

Документалната поредица на HBO с реални COVID-19 случаи "Жизнени показатели"

Добави коментар

Жизнени показатели – новата документална поредица на HBO Европа за пациенти с Covid-19 с премиера на 7 февруари

Жизнени показатели е дълбок, трогателен и приповдигнат портрет на живота в болница в малък град в близост до Барселона в разгара на пандемията Covid-19. Изключителната поредица от три части изследва физическите и емоционални предизвикателства, пред които са изправени пациентите и здравните работници не само на работното място, но и у дома със семействата и близките си. Като улавя интимните истории на своите субекти, режисьорът Феликс Коломер ни напомня за забележителната способност на човека за любов и доброта, когато се сблъсква с най-лошите обстоятелства. Премиерата на оригиналния документален сериал на HBO от Испания е на 7 февруари в HBO GO.

Жизнени показатели проследява пациентите и здравните работници в болница Парк Таули в град Сабадел, който се намира на 20 км от Барселона. Действието в документалната поредица се развива в продължение на няколко седмици между март и юни 2020 Г. по време на най-тежките моменти от първата вълна и надхвърля възприемането на пациентите като поредната бройка и приканва зрителите да се срещнат с засегнатите от пандемията.

Освен че показва ситуацията в болницата, Жизнени показатели отива и по-далеч, напускайки границите на местоработата им и придружавайки здравните работници до домовете им. Там те изпитват вълнението от събирането със семействата си и разочарование, когато виждат, че външният свят все още е твърде безразличен към това, което се случва. Жизнени показатели става свидетел как семействата на пациентите се справят с най-емоционалните моменти - видео разговорите и болезнените сбогувания.

"От началото на кризата с COVID-19 политиците и медиите ни затрупват с данни. Всеки ден в болницата са има 500 смъртни случая, 2000 инфекции, 300 приема в интензивното отделение, 200 здравни работници ... Жизнени показатели оставя настрана цифрите и говори за хората. Например срещаме Алфредо и Матилде, двойка, която и след 50 години заедно все още се обича толкова, колкото през първия ден, в който се среща; виждаме невероятната отдаденост на медицинските сестри Силвия и Иса, които помагат на пациенти, които се борят срещу неизбежна смърт. Те са жизненоважни. Ученето от тях е жизненоважно. “, обяснява Феликс Коломер, създател на проекта.
Режисьорът Феликс Коломер успява да засегне крехкостта на хората, но също така да изведе на преден план огромната сила на любовта, семейството и професионалната и лична преданост на всички здравни работници, когато се сблъскат с нов, неизвестен враг. Жизнени показатели прави задълбочена картина на много личните моменти на своите герои и ще остане изключителен запис на тези незабравими времена. ” – споделя Ханка Кастелцова, вицепрезидент на документалните филми на HBO Европа и изпълнителен продуцент по проекта.

Някои от хората, които срещаме във Жизнени показатели:

  • Алфредо и Матилде, които са на път да отпразнуват 50 години брак, когато внезапно постъпват болницата. Те са поставени в една и съща стая. Малко след това Матилде е изписана и трябва да изчака вкъщи съпруга си, който се влошава все повече.
  • Ванеса, само на 34 години, става пациент в същата болница, където работи като медицинска сестра. Тя има тежка дихателна недостатъчност и е много слаба. Единственото й облекчение е възможността да говори с партньора си и да вижда кучето си чрез видео разговори.
  • Сандра и Ноеми са медицински сестри и са свикнали със смъртта. Тяхното приятелство е най-важното нещо, което имат в болницата и то им дава необходимата сила да се изправят срещу ежедневните смъртни случаи по време на смените. Двете се крепят и в неразбирането за ситуацията, което срещат, когато са извън болницата.

Изпълнителни продуценти за HBO Европа са Ханка Кастелицова Мигел Салват и Антъни Рут , Miguel Salvat и Antony Root, и компаниите El Terrat (The Mediapro Studio) и Forest Film Studios.

Жизнени показатели - епизодите

  • Епизод първи „Хаос“ - режисьор Феликс Коломер

Пред огромното разрастване на Covid-19 лекарите не могат да се справят и медицинските сестри са оставени да се оправят с много случаи почти сами. Болница Таули в Сабадел започва да се реорганизира, разширява зоната за лечение и премества персонал, като някои медицински сестри ще работят за първи път в интензивното отделение.

  • Епизод втори „Надежда“ - режисьор Феликс Коломер

Съвместната битка на здравните работници и жертвите на Covid-19, както и техните семейства, успява да вдъхне на медицински сестри още по-голямо желание да се борят за живота на пациентите. Някои намират убежище във вярата си, други в близките си, но не всички обаче успяват да намерят това, което търсят.

  • Епизод трети - режисьор Феликс Коломер

Някои пациенти напускат интензивното отделение и след време се връщат, за да благодарят. Те почти не разпознават сестрите, които са се грижили за тях, когато са били тежко болни, нито останалите пациенти, които са били на съседните легла. Но има толкова много благодарност, когато се срещнат отново, за да отпразнуват живота.

В HBO GO има отделни специални секции с документални поредици и с документални филми с общо над 280 заглавия.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Жизнени показатели