Лица За звездите

До 2000 глоба за дете ако участва в опасно шоу

Добави коментар

Участието на деца в риалити програми като "Биг брадър" вече е забранено. Парламентът прие промени в Закона за радиото и телевизията, според които децата няма да могат да участват в шоупрограми от такъв тип.
До 2000 глоба за дете ако участва в опасно шоуНаказания от 1000 до 2000 лева глоба ще има за родител, пуснал детето си за участие в опасни за здравето му предавания. Депутатите решиха още, че за повторно нарушение глобата може да стигне до 5000 лева.

Децата няма да имат възможност да бъдат включвани в предавания, които могат да им навредят или да ги натоварят психически и физически,
приеха още депутатите. Така според тях се засягат правата на детето и личното му израстване. По думите на мнозинството, не е нормално деца да стават свидетели на насилие, псувни или сексуални отношения в телевизионни предавания. Малчуганите обаче ще могат да участват в шоупрограми, които са съобразени с възрастта им.

Телевизии и продуценти, които не спазят закона и вкарат дете в предавания от риалити-формат ще отнесат глоба от 15 000 до 30 000 лв.,  а при повторно нарушение - двойно по-голяма, решиха още депутатите.


Съветът за електронни медии и Държавната агенция за закрила на детето трябва да разработят критерии за оценка на съдържание, което е неблагоприятно или създава опасност за развитието на децата. В съответствие с тези критерии медийният регулатор, доставчиците на медийните услуги и агенцията ще сключват ежегодно споразумение за защита на децата.

Миналата година стана скандал, след като Агенцията за закрила на детето се обяви срещу риалити шоуто "Биг брадър фемили", в който семейства участваха с децата си. Социалните служители бяха категорични, че това е изключително опасно за психиката на децата.

Първият скандал около участието на дете в риалити шоу обаче избухна много по-рано, когато Мис България 1999 Виолета Здравкова влезе в къщата със своята дъщеричка Даная в предишно издание. Камерите показват как тя оставя често сама дъщеря си, което дори падна в басейна и бе спасено от певеца Дичо.

През март 2009 година пък 13-годишно момче от Козлодуй се обеси неволно при игра,
докато се опитвало да имитира екстремно шоу, което тогава се излъчваше по една от телевизиите.

Имаше и друг случай, който изостри вниманието на Агенцията за закрила на детето - в "Биг брадър 3" бременната в 9-ия месец фризьорка Светлана роди момиченце. То проплака в "Шейново", но веднага след изписването го откараха в къщата заедно с майка му.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Страх , Биг Брадър Фемили , Биг Брадър

Албена и Цветан напуснаха Къщата на Big Brother

Никита с шест номинации за изгонване в Big Brother: Most Wanted

Шокиращи разкрития в името на истината ни очакват днес в Big Brother: Most wanted

За три минути изгониха Аделина от къщата на Big Brother

Лагерите Big Brother в състояние на студена война