Сериали Исторически

Династията на Тюдорите

8 коментара

„ДИНАСТИЯТА НА ТЮДОРИТЕ” ще разкрива нова и непозната страна от Хенри VIII – един от най-противоречивите и интересни крале в многовековното минало на Англия - млад, сексапилен, интригуващ, романтичен и далеч по-сложен като персонаж от описанията в историческите архиви.

Джонатан Рийс Майърс като  Хенри VIII в последния четвърти сезон на удивителната историческа драма 

 

Династията на Тюдорите

„Династията на Тюдорите” продължава да разкрива нови и непознати страни от Хенри VIII – един от най-противоречивите и интересни крале в многовековното минало на Англия – вече не толкова млад, но все така сексапилен, интригуващ, романтичен и далеч по-сложен като персонаж от описанията в историческите архиви.  Династията на Тюдорите

Хенри VIII е най-позорния монарх на Англия и същевременно един от най-ярките представители на английския абсолютизъм. Кралят, който консумирал храна и жени с такава ненаситна страст, че изливал целия си гняв върху малкото, които имали смелостта да му се опълчат. Във всички исторически документи е описван като закръглен мъж с безскрупулни апетити и с чудовищно его, човек, който изкоренявал дори и стабилни традиции, ако се изпречат на пътя на амбициите му. 

Но този имидж представлява само част от истината – образът на шишко затъмнява истинската страна на монарха, а именно - умен, привлекателен млад мъж, чиито политически стремежи довели до промени в управлението на страната. THE TUDORS
2007 - 1 сезон

Исторически, драма

10 епизода

Режисъор: Стив Шил, 
Създател Майкъл Хърст

Актъори: Джонатан Рийс Майерс, Сам Нийл, Джереми Нортъм, Натали Дормър, Мария Дойл Кенеди, Хенри Кевил, Калъм Блу, Хенри Черни, Крийс Холдън-Райд, Стивън Уедингтън, Габриел Ануар
Любовник. Войн. Бунтар. Крал.

ДЖОНАТАН РИЙС МАЙЕРС Е ХЕНРИ VIII 
ЕДИН ОТ НАЙ-СКАНДАЛНИТЕ АНГЛИЙСКИ МОНАРСИ ДИНАСТИЯТА НА ТЮДОРИТЕ” ще разкрива нова и непозната страна от Хенри VIII – един от най-противоречивите и интересни крале в многовековното минало на Англия - млад, сексапилен, интригуващ, романтичен и далеч по-сложен като персонаж от описанията в историческите архиви. „ДИНАСТИЯТА НА ТЮДОРИТЕ” покрива десет буйни години от живота му, както и отношенията с няколко от общо шесте му съпруги. 

Заснет изцяло в Ирландия, сериалът е обединил под шапката си едни от най-харизматичните актьори в Холивуд - Джонатан Рийс Майерс („Мач Пойнт”, „Александър”, „Елвис”) като младия Крал Хенри VIII, Сам Нийл („Джурасик Парк”, „Пианото”) като кардинал Уолсли, Джеръми Нортън („Брулени хълмове”) в ролята на Сър Томас Мур, Натали Дормър („Казанова”) като Ан Болейн, Мария Дойл Кенеди („Оливър Туист”) като Кралица Катерина Арагонска, както и Габриер Ануар („Тримата мускетари”, „Усещане за жена”) като принцеса Маргарет.

Създател на продукцията е Майкъл Хърст, който е сценарист и на други два филма за историята на Англия -„Елизабет” и „Елизабет: Златната ера” – и двата с участието на Кейт Бланшет. Лентите проследяват живота на една от-най обичаните английски кралици – последният монарх от династията на Тюдорите и дъщеря на Хенри VIII.

 


Първият сезон
 на сериала обхваща десет от най-бурните години на монарха. Кралят на Англия Хенри VIII иска да води война с Франция. Кардинал Томас Уолси предлага сключването на споразумение, което да осигури мястото им в историята, докато в същото време Дукът на Бъкингам крои заговори, за да заяви собствените си претенции за трона. В навечерието на подписване на споразумение с Франция, Хенри научава за заговора на Бъкингам да го убие, а Лейди Блаунт най-накрая ражда сина, когото той винаги е искал. Хенри прави стъпки, за да заздрави новия си съюз с Испанския Император Чарлз V, а Ан Болейн започва съблазняването на английския крал. Крал Хенри VIII прави стъпки, за да получи развод от Кралица Катерина. Решен да се ожени за Ан Болейн, Хенри притиска Уолси за развод. Уолси се опитва да накара Църквата да му даде развод, а увлечението на Крал Хенри по Ан Болейн продължава да става все по-голямо. Докато чумата, която върлува в Англия, заплашва живота на Ан, Хенри с тревога очаква новини от Папата във връзка с молбата му за развод. Пристигането на пратеника на Папата прави решението относно молбата на Хенри за развод по-близко от всякога.

Вторият сезон на сериала започва с крал, който на всеки ъгъл е възпрепятстван от Ватикана да анулира брака си с Катерина Арагонска, за да се ожени за по-младата Ан Болейн. Причините, всъщност нуждите, за тази стъпка са многобройни – от части суета, от части сексуално желание, от части гордост и индивидуализъм – но те се въртят около една непоклатима амбиция: да стане баща на син и наследник на династията на Тюдорите, която Хенри е наследил от баща си. Ако той няма син, то тогава тази династия, за която той има толкова амбиции, ще умре с него. Но само неговото желание не стига. Вдъхновен от писанията и реформисткия устрем на недоволен немски теолог на име Мартин Лутър, Хенри поема католическата църква в своя собствена игра – владеейки властта и силата – и се впуска в див и кървав опит да бъде сам господар на духовната и светската си съдба. Периодът на Реформацията в Англия събира личните и политически амбиции на един кралски революционер.

 

В третия сезон страстният монарх най-накрая има всичко – истинска любов, несметни богатства и абсолютна власт. Сега, обаче той стои пред реалната опасността да загуби всичко това. В началото на този сезон, Хенри VIII навлиза в 27-мата година от своето владение. Въпреки че е генерирал достатъчно власт, той все пак е затормозен от проблеми, както в личен, така и в политически план. В навечерието на екзекуцията на Ан Болейн, Крал Хенри VIII се жени за Джейн Сиймур, третата му жена, с надеждата да се сдобие със син. Макар че, бременността на кралицата е повод за радост, на политическия фронт уязвимата династия на Тюдорите е застрашена от надигащото се реформаторско движение.  Потискайки революцията, Хенри изкарва на показ качествата, които са го задържали толкова дълго на престола- склонен да изслуша, но безмилостен към водачите на бунта.

 

Заключителният четвърти сезон на сериала ни води през последните години от царуването на една от най-ярките фигури в английската история. Въпреки, че е на власт от много години и би трябвало да са чувства удобно със статута и позицията си, животът на Хенри VIII е все така бурен и изпълнен с противоречия, както в началото на управлението му. Макар да наближаваме края на живота на Хенри, темпото не намалява. Вместо да заглъхне тихо, царуването му приключва с гръм и трясък. Той е по-възрастен, но все още е в средата на 40-те. Освен това е болен, но най вече е изпълнен със страхове и опасения, когато се жени за много по-млада жена, която няма правото да бъде кралица. В същото време започва и война. По това време той сключва брак отново, за последен път, с жена, която е достатъчно умна за кралица, но народът я смята за еретичка и иска екзекуцията й. 


4 награди „ЕМИ” – за костюми (’07 и ’08), за музика (’07) и за кинематография (’09); 3 номинации за „Златен Глобус” – за главна мъжка роля (’07 и ’08 - Джонатан Рийс Майърс за ролята му на Крал Хенри VIII) и за телевизионен сериал (’07).

 

 


Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Династията на Тюдорите