Вчера, в последния ден от кастингите на MasterChef, Chef Андре Токев без колебание даде своята златна престилка на 21-годишния пловдивченин Димитър Тончев. Той изучава изкуствен интелект във Великобритания и е категоричен в любовта си към науката. Димитър сподели пред зрителите на bTV, че харесва молекулярната кухня и експериментира на база познанията си за химичните процеси при обработка на продуктите. Той спечели адмирациите на енциклопедиста в кухнята със своя авангарден прочит на сладолед в „тако“ вафлена коричка и сфера от портокалов сок. Chef Токев оцени безспорната комбинация от интелект и талант, които се изявяват в експлозия от вкус и техника според най-новите тенденции в света. А хоби-готвачът обясни участието си в MasterChef с решението „този живот няма да го изживя без да отворя поне един ресторант“. Както и убедеността, че кулинарното шоу ще му даде „идеалния старт от гледна точка на финанси и популярност“.
Chef Андре Токев, Chef Петър Михалчев и Chef Силвена Роу раздадоха и последните бели престилки на кандидатите за титлата MasterChef на България и 100 000 лева. Графичната дизайнерка Десислава Чапова получи поздравления за своя деконструиран пай с крем от манго и италиански меренг, както и за отношението си към хляба с квас като към „второ дете“. 31-годишната старозагорка сподели пред зрителите на bTV, че е един от най-големите фенове на кулинарното състезание и е дошла на арената, за да сбъдне мечтата си да има собствена пекарна.
Икономистът Богдан Богданов оправда идването си от Брюксел с перфектен телешки стек със скариди, сос паризиен и чипс от сладък картоф. Страстният любител на барбекюто и сочните стекове накара дори избягващата животински продукти Chef Силвена Роу да си „оближе пръстите“.
Писателят и убеден веган Георги Жеков развълнува не само дамата в журито на MasterChef със своите зеленчукови лимецови мъфини с авокадова разядка, философията си за здравословното хранене като лекарство и практикуването на екстремни спортове.
Престилки спечелиха „бито руто маки“ вариацията на суши на Мина Михайлова;
филето от елен с печена земна ябълка на шампиона на България по хвърляне на диск Владимир Девизиев;
мъфините с тиквички и кифличките със сирене и кашкавал на винарката Ани Шмит.
Управителят на ресторант Теодора Бонева влезе в кухнята на MasterChef с категоричната заявка, че не е дошла за малко и успя да я потвърди с рецептата си за скумрия на тиган с по-различна картофена салата и японска майонеза. Тя призна, че е подготвила тоалетите си за няколко месеца и разказа, че бързо се ориентира в творческите и управленски процеси.
37-годишният копирайтър Ивайло Спасов сервира на Chef Андре Токев, Chef Петър Михалчев и Chef Силвена Роу „хипстърска“ чиния с хрупкав лаврак и „таратор“ със сусамов тахан, която му спечели „радикална промяна в живота“. Рекламистът от Кърджали призна, че професията му се съчетава отлично с мултикултурните и кулинарните му интереси, затова дори скептичните „ще плачат“, ако не опитат.
Запалената фенка на MasterChef, която успя да разтопи сърцето на самурая в журито - Венислава Миразчийска, спечели мечтаната престилка с филе от лаврак с тиквичка, сушен домат и песто. Тя призна, че се е подготвяла усилено за състезанието, като приятелят ѝ засичал вкъщи време 1 час.