Актуално В програмата

Диляна Гайтанджиева след 2 седмици в Газа

Добави коментар

Диляна Гайтанджиева след 2 седмици в Газа, Египет и Либия: Най-страшното при война не са самите сражения, а отпечатъкът от тях
Диляна Гайтанджиева след 2 седмици в Газа, Египет и Либия: Най-страшното при война не са самите сражения, а отпечатъкът от тях

Диляна Гайтанджиева след 2 седмици в ГазаТова разказа екипът на "Календар" - Диляна Гайтанджиева (репортер) и операторът Росен Илиев, които прекараха две седмици в най-горещите точки - Ивицата Газа, Египет и Либия.

Добрите не могат да дойдат на власт в Либия. Това каза в "Здравей, България" журналистът Диляна Гайтанджиева. Тя и операторът Росен Илиев бяха в Близкия Изток – Египет, Либия и Ивицата Газа.

Масата, която прави тази революция, иска терорът да спре. В момента войната се води между Кадафи и неговите най-близки хора, които застават в опозиция, смята Диляна.

Тя определи като най-страшното място Ивицата Газа:  „Там страшното не са бомбите и ракетите, които всеки момент могат да паднат. Страшните неща са отпечатъците от войната, обезобразените детски лица, очите на тези деца. Най-трудно се свиква с шума на самолетите над главата ти – нещо, което е ежедневие за хората в Газа и Либия", разказва репортерът на Нова ТВ.

Съвсем парадоксално - в държава, в която се раждат камикадзета, хората отглеждат рози и печелят от този бизнес. Гайтанджиева сподели как докато с оператора Росен Илиев снимали плантация с рози и над главите им кръжал разузнавателен самолет, за децата на улицата е било много по-интересно, че Диляна като жена пуши цигара на улицата.

За терористите винаги говорим в множествено число, а там те се наричат мъченици. Те са съвсем нормални хора, които всъщност имат маски и трябва да видиш какво има зад тази маска. Това, с което се различават от обикновените хора, е фактът, че всеки момент са готови да умрат за каузата, за роднините си, за религията.

Религията за хората в Газа е единственият начин да оцелеят.
Без тази религия няма как майките да изпращат децата си във войната, каза Диляна.

Тя е успяла да запише терористи и майки на терористи, защото тези хора по думите ѝ имат своята истина и искат светът да я чуе.
Радикализмът за тях е или смърт, или свобода, обобщи Диляна.

Поредицата филми на Диляна Гайтанджиева и Росен Илиев ще бъде излъчена тази събота и неделя в „Темата на Нова".
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Темата на NOVA , Календар

„Последна спирка "НенужниТЕ“ в „Темата на NOVA“

„Дезинформацията“ в „Темата на NOVA“

„Българската лейди“ в „Темата на NOVA“

„Към върха: последно заедно“ в „Темата на NOVA“

„В чакалнята на богатите“ в „Темата на NOVA“

В програмата:

06:00 06.12.2021
Тв програма NOVA NEWS
12:30 11.12.2021
Тв програма NOVA
19:20 12.12.2021
Тв програма NOVA
20:45 12.12.2021
Тв програма NOVA NEWS
06:00 13.12.2021
Тв програма NOVA NEWS