Лица За звездите

Дядо Коледа похарчил 30 млрд. 93 млн. щатски долара за подаръци

Добави коментар

Дядо Коледа бил направил 233 милиона спирки в празничната нощ.
 Британският вестник "Дейли телеграф" проследява претоварения работен график на Дядо Коледа, след като отсъди кой е слушал през годината и кой е правил пакости.

Дядо Коледа Колко деца е посетил

Работата не е за подценяване, тъй като на Земята живеят 6 милиарда души и близо 2 милиарда от тях са деца. Тъй като добрият старец не посещава децата на индуистите, мюсюлманите и евреите, остават около 35%, които са християни.

Това означава, че в една единствена нощ  трябва да се посетят 700 милиона деца. При средно 3 деца във всяко семейство шейната на Дядо Коледа трябва да направи 233 милиона спирки.

Изминати разстояния

Ако приемем, че 233-те милиона християнски семейства са разпределени равномерно по Земята и повърхността на планетата  (приемана за по-лесно пресмятане като квадратна карта, а не глобус) е 510 хиляди километра, всяка спирка между домакинствата  ще е на разстояние около 1,47 км. Следователно Дядо Коледа трябва да пропътува общо 342 милиона 510 хиляди километра.

Скорост на шейната

Ако е хитър и се движи със Слънцето от изток на запад, като увеличава максимално работата си през нощта, Дядо Коледа трябва да работи около 32 часа. Ако приемем, че децата спят 8 часа, той разполага с 24 часа плюс тези 8, за да свърши работата си. Щом като изминава 342 милиона 510 хиляди километра за 32 часа,  руменият старец трябва да се движи със скорост 10 703 437,5  километра в час, или с малко под 1800 мили в секунда, при  условие че не раздава подаръците на всяко дете поотделно и не спира, за да облекчава естествените си нужди. Най-бързо движещият се изкуствен обект в историята, космическата сонда "Вояджър 1", изминава само 10,8 мили в секунда.

Тежест на пренасяните подаръци


Ако всяко дете получи игра "Трансформърс", която тежи по 659 грама, Дядо Коледа ще трябва да пренесе общо 461 300 метрични тона. За сравнение самолет "Боинг 747-81" с пътниците, багажа и горивото тежи 237,5 тона.

Цена на подаръците

Дядо Коледа ще похарчи общо 30 милиарда 93 милиона щатски долара, за да ощастливи всяко дете с по един подарък.

Брой на елените във впряга

Ако се приеме, че всеки елен тегли около 150 килограма, а самата шейна не тежи нищо, Дашър, Дансър, Прансър,  Виксън, Комет, Купидон, Дъндър и Бликсъм ще имат нужда от помощта на още три милиона елена, за да теглят товара с подаръци от 461 300  тона.

Енергия за теглене на шейната


При условие че всеки зрял мъжки елен тежи 272 килограма, трите милиона елени, които ще теглят шейната, ще добавят  своите 816 хиляди тона към 461-те хиляди и триста тона на играчките. За  да развият скоростта от 10 703 437,5 километра в час, ще им е  необходима енергия от порядъка на 700 квинтилиона (1 квинтилион  = 10 на 18-та степен) джаула. Това количество е равно на  енергията на 210 на 15-та степен кипящи чайници. Тези изчисления  имат смисъл, ако Дядо Коледа се движи над земната атмосфера,  за  да избегне челното съпротивление на въздуха.

Когато обаче шейната навлезе отново в атмосферата, тя моментално ще се  изпари  заедно с Дядо Коледа, всички елени и всички подаръци и ще  обезсмисли всички досегашни калкулации, обобщава "Дейли  телеграф". Публикуването на този текст е без разрешение на рotv.bg
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Дядо Коледа

В програмата: