Архив Жените с Марта Вачкова

Децата пушачи е темата днес в предаването на Марта Вачкова

2 коментара

Днес сряда, 18 февруари темата в „Жените” по БНТ 1 е един много сериозен проблем, особено за България – децата пушачи.
Гости в студиото на дамското токшоу по БНТ1 в сряда, 18 февруари, ще бъдат: д-р София Ангелова – специалист по белодробни заболявания, Цвета Брестничка от Асоциация „Родители”, Диана Стайкова - преподавател в Националната търговско-банкова гимназия.

Децата пушачи е темата днес в предаването на Марта Вачкова

Днес темата в „Жените” по БНТ 1 е един много сериозен проблем, особено за България – децата пушачи. Факт е, че страната ни е на едно от първите места по брой на малолетни и непълнолетни пушачи. Каква е причината за това; защо толкова много българчета пропушват още на 11-12 години и защо по магазините продължават свободно да се продават цигари на деца; как да разберем, че детето ни пуши и всъщност имаме ли право да му се караме, ако самите ние пушим – са проблемните въпроси, на които ще отговарят гостите в студиото на Марта Вачкова.

„Българските деца са на 9-то място в света по пушене. 70% от децата у нас са пасивни пушачи. Момичетата пушат повече от момчетата, което е ужасно, защото това са бъдещите майки” , информира обезпокоена д-р София Ангелова и показва снимки на здрав и отровен бял дроб. Тя обяснява, че една пушачка на 45 г. има толкова бръчки, колкото една непушачка на 65. Оказва се, че цигареният дим наранява най-вече устната кухина и разрушава зъбите, напуква емайла. Затова при пушачите много по-често се появяват кариеси и опасност от пародонтоза.

Децата пушачи е темата днес в предаването на Марта Вачкова


„Цигарите развалят красотата на децата. Родители, можете да им говорите против цигарите, но най-важното е да не пушите пред тях. Първо трябва да се преборим с нашите собствени пороци”, призовава зрителите на БНТ1 д-р Ангелова, специалист по белодробни заболявания.

Според Цвета Брестничка от Асоциация „Родители” училището е сред най-големите виновници за пропушването на децата, защото не им осигурява други по-интересни занимания. „Не съм чувала за търговец, който е наказан, че продава цигари на дете. Когато сме свидетели на такава ситуация, трябва да сигнализираме”, възмущава се Цвета.

Диана Стайкова обяснява, че на 500 метра от училището пушенето е забранено и че извън този периметър учителите не могат да упражняват контрол. Според нея цялото общество трябва да е заангажирано с този проблем.

Женското ток-шоу по БНТ1 с водещ Марта Вачкова се излъчва от понеделник до четвъртък от 11:00 часа преди обяд. Текст от potv.bg
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Марта Вачкова , Жените

Марта Вачкова: „Аз нямам проблем с килограмите си!”

Черно-бял филм от цветни спомени за Григор Вачков

Мира Добрева няма да се върне в БНТ

Попфолк певицата Теодора коментира лесните жени в предаването на Марта Вачкова утре

"ЖЕНИТЕ” за героизма на обикновените хора