В понеделник от 21:00 часа по bTV кутията на MasterChef ще изстреля великолепната седморка на хоби-готвачите в България в непознати висоти.
Първата задача на Chef Виктор Ангелов, Chef Андре Токев и Chef Петър Михалчев към претендентите за титлата MasterChef и голямата награда от 100 000 лева ще бъде извън земната орбита с храна за астронавти. България е третата страна в света, която произвежда космическата храна след САЩ и Русия. Специалните гости – доц. д-р Илияна Начева от Института по криобиология и хранителни технологии и д-р Ирена Николова от Института за космически изследвания и технологии към БАН ще разкажат за начина на приготвяне и консумиране на лиофилизираните продукти. Подложени на изкуствен студ и вакум, техния външния вид, вкус и се запазват, а за да се върнат към първоначалните си параметри, те се хидратират за различно време според структурата си.
Кулинарните гладиатори ще разполагат с 60 минути, за да разпознаят продуктите и да приготвят гурме ястие от суровите астронавтски продукти. Сложната задача ще стресира сетивата на хоби-готвачите, изненадващите консистенции ще учудят дори най-развинтеното въображение, а очакванията на взискателното жури за извънземен вкус ще вдигнат летвата отвъд небесата.
Как би изглеждало масовото производство на вафли от боб, колко сложна е хидратацията, обичат ли астронавтите боза на прах, колко скъпа е извънпланетарната храна и кои ще са авторите на трите най-добри космически идеи, зрителите ще видят в понеделник от 21:00 часа в MasterChef по bTV.
Победителят в кутията на MasterChef ще има възможността да избере продуктите за следващото готвене, разделени в категориите минало, настояще и хаос.
- Ретро комплектът съдържа скумрия, олио, доматен сос, круши, извара, шпеков салам, просо, корен от магданоз, печени чушки и лозови листа.
- Модерният авангард – сафрид, ксантан, киноа, авокадо, оризова хартия, батат, лайм, уакаме, тай къри, сено и въглища за опушване.
- Хаотичният – фъстъчено масло, трюфели, глава целина, калмари, малини, пилешки сърчица, моцарела, бисквити, артишок и императорски ориз.
- Спечелилият преимуществото да определи хода на играта ще готви в този кръг, като ще може да избере продукти за себе си, за свой конкурент и за всички останали.
Смели импровизации, рецепти от времената на прехода, сбъдната мечта за пряко съревнование и вкусове от немската кухня ще съпровождат целия творчески процес.
А кой ще се спаси с кулинарен шедьовър, зрителите ще видят в понеделник от 21:00 часа в MasterChef по bTV.
В последния кръг от елиминацията в кухнята на MasterChef ще влязат специални гости – магьостникът на ремонтите Влади Караджов от „Бригада Нов дом”, 20-кратната републиканска шампионка по плуване и участничка в Survivor Евгения Джаферович и кубинският танцьор и хореограх Алфредо Торес. Те ще се присъединят към трите отбора двойки кулинарни гладиатори, за да приготвят впечатляващи ястия за деца със зеленчуци, които малчуганите не обичат.
Сладкото жури в лицето на Дани Караджов, Леа Джаферович и Амая Торес ще бъде още по-взискателно от Виктор, Петър и Андре, а претендентите за титлата и голямата награда от 100 000 лева ще впрегнат всички познания за „криене” на вкусове, художествено аранжиране и разказване на приказки с храна. Стратегията за сондаж на детско мнение ще се окаже нож с две остриета, палците ще сочат и нагоре, и надолу, вкусът на трева ще бъде определен като много добър, а порциите ще се окажат недостатъчни.
Има ли нещо общо между строителството и готвенето, какво вълнение може да предизвика бащини сълзи и помагат ли горещите танци в битката за запазване на емблематичната престилка, зрителите ще видят в понеделник от 21:00 часа в MasterChef по bTV.