Актуално bTV Репортерите

“Далекопровод” - репортаж на Генка Шикерова, 13 декември, неделя в bTV Репортерите

Добави коментар

Тази неделя, 13 декември Генка Шикерова ще разкаже повече за най-мащабното строителство, извършвано у нас за последните десетилетия.


Тази неделя Генка Шикерова ще разкаже повече за най-мащабното строителство, извършвано у нас за последните десетилетия. Репортажът ще засегне темата около причините за  подписването на сделката за изграждането на ТЕЦ Марица Изток 1, преговорите за която се проточиха 8 години.

Проектът е най-голямата инвестиция, правена някога у нас, а през 2005-та - и най-голямата в Източна Европа. Подготовката на проекта за изграждането на новия ТЕЦ започва по време на правителството на Иван Костов. Още тогава основният въпрос е на каква цена ще бъде изкупувана електроенергията, произвеждана от ТЕЦ-а и дали токът няма да излиза прекалено скъп на крайния потребител. Инвестицията на американската компания Ей и Ес в обекта е на стойност един 1,4 милиарда долара.

НЕК подписа 15-годишен договор за изкупуване на електроенергията от централата. За да стане това обаче, един от основните ангажименти на електрическата компания е да свърже новия ТЕЦ с електропреносната система на страната. Пункт, по който НЕК удари на камък и ако не го пробие, държавата ще трябва да плаща огромни санкции на американската компания - пари, които ще трябва да бъдат заделени от гласувания вече бюджет. Въпреки всичко до няколко месеца, по договор, НЕК трябва да започне да изкупува тока, произвеждан в новата централа.
Всичко това нарежда сделката сред най-спорните по отношение на това изгодна ли е или не за България.

Отговор на тези и други въпроси по темата  - тази неделя от 19:30 ч. по bTV.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: bTV Репортерите

bTV започва новия сезон с нови лица, формати и предизвикателства

Актуалните предавания на bTV преминават в лятна схема през юли и август

Тази събота в bTV Репортерите: Аз съм БУРНЕША.

Спортът като мост между света на тишината и този на любовта - в bTV Репортерите

bTV Репортерите: Едно денонощие очи в очи с коронавируса, болните и техните спасители