Филми Драми

Цунами: равносметката

Добави коментар

Тази копродукция между HBO и BBC придава човешки облик на епичната трагедия, сполетяла бреговете на Тайланд на 26 декември 2004 г. Катастрофалните последици от това историческо цунами са впечатляващо пресъздадени.

Tsunami: The Aftermath
Драма, Великобритания-САЩ, 2006

реж. Барат Налури
с Тим Рот, Чиуетел Еджиофор, Тони Колет, Софи ОконедоТази копродукция между HBO и BBC придава човешки облик на епичната трагедия, сполетяла бреговете на Тайланд на 26 декември 2004 г. Катастрофалните последици от това историческо цунами са впечатляващо пресъздадени. Сред цялостната картина на разрушения в паметта се врязват образите на лодка, забила се между терасите на хотел или на цели села, потънали под вода. Но истинската сила на този тричасов филм се крие в добре премисления му сюжет и в персонажите (както туристи, така и местни жители), чийто живот е дълбоко и безвъзвратно променен от бедствието. Чиуетел Еджиофор играе Йън – британски турист, който отчаяно издирва 4-годишната си дъщеричка сред руините на разрушения курорт. Сред другите герои са журналистът Ник Фрейзър (Тим Рот), който разследва неадекватните реакции на прогнозите за цунами; туристката Ким Пийбоди (Джина Маккий), която страда заради смъртта на съпруга си и се грижи за ранения си син; както и социалната служителка Кати Греъм (Тони Колет), която трябва да преодолее куп бюрократични пречки, за да успее да помогне на бедстващите.

  • 3 номинации за „Еми” ’07 – за режисура, поддържаща актриса на Тони Колет и звуков монтаж
  • 3 номинации за „Златен глобус” – за най-добър актьор в ТВ филм на Чиуетел Еджиофор, актриса в ТВ филм на Софи Оконедо и поддържаща актриса в ТВ филм на Тони Колет
  • 2 номинации за телевизионните награди БАФТА – за операторско майсторство и музика
Всичко по темата вижте в potv.bg
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Цунами. равносметката