Инфо Цифрова ефирна тв

Цифрова ефирна телевизия от 1 септември 2013

Добави коментар

Държавата ще поеме голяма част от цената на декодерите, необходими за приемане на цифрова ефирна телевизия.

Държавата ще поеме голяма част от цената на декодерите, необходими за приемане на цифрова ефирна телевизия. Това предвижда проект, публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Проектът включва етапите, сроковете и условията за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB-T), с крайна дата за изключване на наземното аналогово телевизионно радиоразпръскване в България на 1 септември 2013 г., съобщиха от пресслужбата на ведомството.

Предоставянето на декодиращи устройства ще се извършва по аналогия с правата за енергийни помощи. Ще бъдат оценявани доходното, имущественото, здравословното състояние (степен на инвалидност), възрастта и семейното положение. Условие за получаване на декодиращото устройство е наличие на собствен телевизионен приемник, без техническа възможност за приемане на цифров сигнал. На едно семейство ще се предоставя само един декодер, независимо колко от членовете му отговарят на условията за подпомагане.

В Закона за държавния бюджет за 2012 г. са осигурени до 17,5 млн. лв. за крайни декодиращи устройства за приемане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване и за провеждане на информационна кампания. Крайните устройства и прилежащи антени с усилвател с гаранция до две години ще бъдат купени чрез обществена поръчка. По места ще бъде осигурено разпространението и инсталирането им срещу подпис от подпомаганите хора.

Преходът от стария тип телевизия ще осигури свободен достъп до цифровите версии на обществените и търговски доставчици на аудиовизуални медийни услуги, подчертават от министерството. По този начин ще се стимулира развитието на конкуренцията на пазара на цифрово телевизионно радиоразпръскване. Програмите трябва да са безплатни и атрактивни. В случай че има кодирани предавания, то техният брой ще е ограничен.

Новият план предвижда към 1 март 2013 г. (началото на периода на едновременното излъчване на аналогови и цифрови ефирни програми), да бъде осигурено покритие на 95% от населението за търговската и обществената мрежа по първия етап от плана. Другата търговска мрежа от първия етап трябва да обхване най-малко 85 на сто от домакинствата към 1 септември 2013 г. -  датата на изключване на аналоговия сигнал. 

Сред мерките за популяризирането на DVB-T плана е подписването на меморандум между държавата и търговците на битова техника за обединяване на усилията в прехода към цифрово телевизионно радиоразпръскване. Споразумението трябва да включва създаването на демонстрационни места в търговските обекти за битова техника, където да се разпространяват информационни материали.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: цифрова телевизия , DVB-T

Цифрово радиоразпръскване в България

Три нови канала в мрежата на blizoo

Цифрова ефирна телевизия от 2013-та

Цифровизацията се отлага

Обявиха официално Vivacom TV