ТВ анонси Da Vinci Learning

Човекът срещу Земята

Добави коментар

Изглежда напоследък зачестяват екстремните атмосферни явления като опустошителните урагани като Катрина и горските пожари, които изпепеляват обширни райони в Южна Калифорния.

Неделя, 24 ноември 2013 г. от 21 ч.

Изглежда напоследък зачестяват екстремните атмосферни явления като опустошителните урагани като Катрина и горските пожари, които изпепеляват обширни райони в Южна Калифорния. Растежът на градските райони и на гъстотата на населението също означава, че геоложки явления като вулкани вече имат много по-голям унищожителен потенциал от преди.

Съвременната наука даде безпрецедентната възможност на човека да се защити от природните стихии и научното разбиране и познанията растат непрекъснато. Вземаме ли надмощие над този страшен враг? Екологът изследовател Сам Брансън проверява дали ще бъдем способни някога да контролираме напълно света, който населяваме.

Човекът строи все по-високо в планините и лавините стават все по-голям проблем, който застрашава цели градове.

Учените предложиха нискотехнологични и високотехнологични методи за контрол на лавините, основно чрез предизвикването им в безопасен момент. Най-нискотехнологичният начин за предизвикване на лавина е чрез каране на ски в район с неуплътнен сняг, а патрули на ски заравят от години динамит в снега да предизвикат експлозии.

Сам ще се присъедини към Горската служба в Колорадо, за да види как предизвикват лавини с цел предпазване на пътищата под тях. Но какво става, ако попаднеш в лавина?

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Човекът срещу Земята