ТВ анонси Da Vinci Learning

Човекът срещу Земята

Добави коментар

Изглежда напоследък зачестяват екстремните атмосферни явления като опустошителните урагани като Катрина и горските пожари, които изпепеляват обширни райони в Южна Калифорния.

Ивайло М. П., моля, не копирай материали от poTV.bg.

Ивайло М. П., моля, не копирай материали от poTV.bg.

Неделя, 24 ноември 2013 г. от 21 ч.

Изглежда напоследък зачестяват екстремните атмосферни явления като опустошителните урагани като Катрина и горските пожари, които изпепеляват обширни райони в Южна Калифорния. Растежът на градските райони и на гъстотата на населението също означава, че геоложки явления като вулкани вече имат много по-голям унищожителен потенциал от преди.

Съвременната наука даде безпрецедентната възможност на човека да се защити от природните стихии и научното разбиране и познанията растат непрекъснато. Вземаме ли надмощие над този страшен враг? Екологът изследовател Сам Брансън проверява дали ще бъдем способни някога да контролираме напълно света, който населяваме.

Човекът строи все по-високо в планините и лавините стават все по-голям проблем, който застрашава цели градове.

Учените предложиха нискотехнологични и високотехнологични методи за контрол на лавините, основно чрез предизвикването им в безопасен момент. Най-нискотехнологичният начин за предизвикване на лавина е чрез каране на ски в район с неуплътнен сняг, а патрули на ски заравят от години динамит в снега да предизвикат експлозии.

Сам ще се присъедини към Горската служба в Колорадо, за да види как предизвикват лавини с цел предпазване на пътищата под тях. Но какво става, ако попаднеш в лавина?

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Човекът срещу Земята