Актуално В програмата

Chef Андре Токев и Събин Ранков разкриват тайните на хляба и българските трюфели

Добави коментар

Откривателите на вкусове ще посетят живописния древен занаятчийски град Пловдив и един от най-известните хлебари в България.

Chef Андре Токев и Събин Ранков разкриват тайните на хляба и българските трюфели – тази неделя от 12:30 часа в „Ловци на храна” по bTV

В Къщата на Пекаря майсторът Георги ще им покаже хляб във френски, немски и италиански стил, ще им разкаже историята на обмена на рецептата за „Гранде ди мизерия“ след Втората световна война между Германия и Италия, ще разкрие тайната на руския 100% ръжен хляб, вариант със седем вида твърди сирена и чесън и типичен френски, селски хляб. Той ще се върне назад във вековете, за да припомни, че на българсктата трапеза хлябът винаги е бил основно ястие и важен символ за народа ни. За справка, през 1946 г. на територията ни е имало 4800 пекарни, а в Константинопол е имало закон, според който за лош хляб могат да те изгонят от града и да те линчуват с пръчки.

Chef Токев ще види един особен стил на месене по славянски, отличен с награда в Москва, ще разбере какво се крие зад термина „дежа“, ще стане свидетел на приготвянето на закваска с ферментирал лимон и как преферментът се превръща в изкусителен деликатес.

„Ловците на храна“ ще разберат, че багетите се делят на 20 вида според оформянето им, ще чуят историята за патентоването на „франзелата“ в България поради нежеланието на французите да ни предоставят наименованието „багета“. Друго любопитно предание е за произхода на типовия хляб, който датира по нашите ширини от нахлуването на немските войски в България, когато всеки един полк си е имал собствен пекар.

От Куртово Конаре „Ловците на храна“ ще напазаруват емблематичната капия и домати, ще си припомнят историята за местния дядо Александър, пренесъл от Цариград семена за домати, скрити в бастуна си, а след това изобретил и първата мелница за червен пипер.

Chef Андре Токев и Събин Ранков разкриват тайните на хляба и българските трюфели

Събин ще се заеме със задачата да открие трюфели в Родопите. Той ще научи, че страната ни е един от най-големите износители на ароматните гъби, за разлика от Франция и Италия, които ги реализират на собствените си пазари. Спокоен, че няма как да попадне на отровен двойник, той ще се впусне заедно със симпатичните кокер шпаньоли да „надуши“ и изкопае ценната подправка. Оказва се, че в силния сезон едно куче може да намери до 4 килограма на ден, а най-благодатни за търсенето им са ловните породи, поради добрия им нюх.

Chef Андре Токев и Събин Ранков разкриват тайните на хляба и българските трюфели

Chef Токев ще посети село Радилово, за да се срещне с леля Генка и да научи рецептата за традиционния кешкек, който се приготвя за плодородие – при раждането на бебе или на сватба.

  • Измитият 9 пъти булгур се сварява в подсолена вода, към него се добавя запържено олио и се овкусява със сол или захар.
  • Домакинята ще приготви и кокуля – питка с яйце, която се дава на коледарите и децата на Бъдни вечер. Брашно, мая, сол и захар, хладка вода и олио се замесват и тестото се оставя да втаса. Премесва се още веднъж, за да вкара въздух в структурата му, разделя се на 6 части и се оформя като малки питчици с кладенче по средата. В дупката се поставя цяло яйце с черупката или орех и се пече.

В замяна на интересните български рецепти, Chef Токев ще нагости домакините си с две модерни ястия от международната кухня. Типичния френски хляб за сватби се приготвя като се вади сърцевината, от нея се изрязват еднакви филийки и се гарнират със смес от крема сирене, доматено пюре или лютеница, листа от целина, девисил, копър и магданоз. Върху крема се поставят шунка и пресни чушки, сглобява се троен сандвич, който се нарязва на малки хапки и се сервира в издълбаната кора. Във Франция тази рецепта се придружава с шампанско и се консумира като предястие на тържествените церемонии. Другата изненада на журито на MasterChef е комбинация от запечена с масло багета и запържени бъркани яйца, които се подреждат в тавичка, овкусяват се с настърган трюфел и сирене Бри и се довършват във фурната.

Как трябва да звучи хлябът, колко търпение е нужно при многостепенното месене и защо наследниците на римската империя се наричат пшеничноящни, а северните народи залагат на ръжта? Каква е спецификата при събирането на черни и бели трюфели и как се прави сладък хляб без захар, зрителите ще разберат в неделя от 12:30 часа в „Ловци на храна“ по bTV.

 

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Ловци на храна

“Ловци на храна” продължава с невероятен „стрийт фууд тур“ из Неапол

“Ловци на храна” представя вълнуващи, вкусни и цветни епизоди от слънчева Италия

Тази неделя по bTV „Ловци на храна“ тръгва по пътя на бирата в Лом

​ Chef Андре Токев се завръща с нов сезон на “Ловци на храна” тази есен по bTV

Специален коледен епизод на “Ловци на храна”