Актуално В програмата

„Черешката на тортата“ се отправя на околосветско пътешествие с дипломати

Добави коментар

Почетните консули на Италия, Гана, Тайланд и Норвегия са специални гости в „Черешката на тортата“ тази седмица.

За първи път в предаването ще готвят дипломати и чрез традиционни менюта за страната, която представляват, ще разкрият културата на отделните държави. От вторник до петък в 20:00 ч. по NOVA те ще предложат кулинарни специалитети и вълнуващи истории. Седмицата започва с италианска вечеря за ценителите от Джузепе де Франческо, продължава с екзотичните предложения от Гана на Мая Василева и амбициозното многостепенно меню на Виктор Меламед, и завършва с концептуалното майсторко изпълнениe на Венцислава Янчовска. Няма да липсват и изненади, а всяка вечер на масата към домакина ще се присъединяват и техни специални гости.

Начало на околосветската обиколка ще даде Джузепе де Франческо, почетен консул на държавата, превърнала се в синоним за вкусна храна - Италия. Той ще посрещне дипломатите в дома си в пловдивското село Белащица, където ще предложи типична италианска вечеря в предразполагаща обстановка. С майсторско изпълнение и превъзходни рецепти, в менюто му ще присъстват задължителните за европейската държава паста, морски дарове и сладки изкушения. В кухнята на италианския консул ще има професионален помощник, който ще приготви вкусна авторска изненада и ще се присъедини към гостите на масата. Разговорите ще бъдат приятни, а домакинът ще разкрие с какво България го е впечатлила най-много. Вкусният десерт и италианските ритми ще поставят прекрасен завършек на вечерята, но какви ще бъдат оценките?

Екзотика от Африка с пикантна нотка очаква гостите във втората вечер на „Черешката на тортата“ с почетния консул на Гана Мая Василева. Помощник в приготвянето на традиционното ганайско меню ще бъде съпругът на дипломата - Пол Аджекум, по-известен като Кофе Бабоне. Под листата на какаовото дърво в дома им, двойката ще пресъздаде духа на африканската държава с типични за нея ястия, а гостите ще пробват за първи път ям, фуфу и гари. Вечерята ще започне с музикална изненада, а неподражаемото чувство за хумор на Кофе Бабоне ще бъде верен спътник през цялата вечер. Зрителите ще надникнат в тайните на ганайската култура с уникалните разкази на семейството, а за десерт ще презентират как се отваря кокосов орех. Как изглежда ганайският стрийтфууд и защо в Гана не ядат десерт, ще стане ясно в сряда, от 20:00 ч. в „Черешката на тортата“.

Следващият домакин в кулинарната надпревара е генералният почетен консул на Тайланд в България Виктор Меламед. Той ще предложи на гостите си амбициозно многостепенно меню в непринудена приятелска атмосфера, гарнирана с вълнуващи истории. В готвенето ще помага приятелката на Виктор Меламед от Тайланд, която ще покаже завидни готварски умения. Дипломатът от своя страна ще бъде класен помощник и дегустатор. Няма да липсват типичните за азиатската държава кокосово мляко, подправки и ориз, а консулът ще разкрие защо храната в Тайланд е истинско изкуство. В десерта ще има щипка сол, а на масата ще има не един, а цели двама специални гости. Уникалните разкази на домакина ще потопят гостите му в културата на Тайланд. Как е истинското име на Банкок и защо градът е влязъл в „Книгата за рекорди на Гинес“, не пропускайте в четвъртък по NOVA.

Стилна вечеря със специалитети от Норвегия ще предложи почетният консул Венцислава Янчовска в „Черешката на тортата“ в края на седмицата. Домакинята ще поднесе изкушаващи рибни специалитети, а основното ястие ще бъде сьомга, приготвена с борови иглички. Специалният гост, който Венцислава Янчовска ще покани на вечерята си, е звездният изпълнител Светослав Аргиров. Музикантът ще сподели за над 20-годишния си живот в Норвегия и своите впечатления от уникалната природа на държавата. Гостите ще опитат за първи път типично за страната кафяво сирене с карамелизирана захар и норвежка „ракия“ от картофи. Домакинята ще провери доколко добре дипломатите познават Норвегия и ще разкрие най-впечатляващите факти за европейската държава.

Какви са тайните на кухнята на Италия, Гана, Тайланд и Норвегия? Каква ще бъде тежката дума на шеф Иван Манчев и кой ще си тръгне с плакета – зрителите ще научат от вторник до петък от 20:00 ч. в „Черешката на тортата“.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Черешката на тортата

Руска рулетка с шотове и как се свалят 120 кг в „Черешката на тортата“

„Черешката на тортата“ с нова доза сексапил и рокендрол

Гадателка, естрадна дива и най-желаният мъж покоряват „Черешката на тортата“

Произведения на кулинарното изкуството в битка за плакета на шеф Иван Манчев

Интригуващи нови участници щурмуват "Черешката на тортата"