Актуално В програмата

bTV Репортерите разкрива тайните на Панагюрското злато

Добави коментар

Румяна Попова тръгва по следите на забуленото в мистерии съкровище по повод 70-ата годишнина от откриването му

В съботната вечер на 30 ноември, репортерът на bTV Румяна Попова и операторът Огнян Кръстев разкриват изтъканото от загадки и легенди минало на един от националните символи на България – Панагюрското златно съкровище.

 

Преди 70 години за първи път от хилядолетия зимното слънце огрява невижданите златни реликви. Замръзналата земя край тухларната разкрива едно от чудесата на древния свят - седем ритона, амфора с митични сцени и фиала от чисто злато. Археолозите вероятно още дълго ще спорят дали антиките са заграбени от хазната на владетеля Лизимах и заровени при бягство или са били собственост на тракийския цар Севт III... Всички обаче са единодушни в едно - че в света няма друго съкровище, което да се сравнява по блясък и слава с антиките от Панагюрище. То не е най-древното, не е най-голямото, не е и най-ценното. Но е уникален световен шедьовър с изключително богата украса, който още от откриването си крие тайни и ражда легенди.

 

В bTV Репортерите тази събота са събрани разказите на откривателите на съкровището - братята Павел, Петко и Михаил Дейкови, които и за миг не са помислили да го скрият от държавата. От личния архив на наследниците им са предоставени интервюта на хората, държали в ръце златните ритони и легендата за скъпоценните камъни, поставени в очите им. Дали брилянтите наистина са изчезнали или никога не са били там - обясняват археолозите.

 

Историята на най-известното българско съкровище е свързана и със серия загадки за това как през годините златните съдове са променяли размерите и теглото си. Седем килограма и половина тежат те в деня на откриването си в Панагюрище. Шест килограма и 165 грама е теглото на съкровището днес. Дали не е премерено правилно или има друго обяснение - версиите на експертите са различни.

 

Едни от най-скандалните твърдения през последните години са свързани със съмненията, изказани от част от наследниците на братя Дейкови, че съкровището не е автентично. На златните съдове е направена специална експертиза. Антиките са изследвани в независима лаборатория през 2014 година и за първи път зрителите на bTV Репортерите ще разберат какво показват анализите на Панагюрското злато – тази събота, от 19.30 ч.

 

 

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: bTV Репортерите

bTV започва новия сезон с нови лица, формати и предизвикателства

Актуалните предавания на bTV преминават в лятна схема през юли и август

Тази събота в bTV Репортерите: Аз съм БУРНЕША.

Спортът като мост между света на тишината и този на любовта - в bTV Репортерите

bTV Репортерите: Едно денонощие очи в очи с коронавируса, болните и техните спасители