Актуално bTV Репортерите

„bTV Репортерите”: Как паметници на културата се превръщат в апетитни строителни парцели

Добави коментар

Тази събота и неделя 13 и 14 май, от 19.30 ч., на фокус в „bTV Репортерите” ще бъде системата, чрез която през годините паметници на културата се превръщат в апетитни строителни парцели.

Точно в 19.30 часа съботното издание на „bTV Репортерите” ще разкаже как се стигна до събарянето на 110-годишната „Двойна къща” в центъра на София. От филма на разследващия журналист Росен Цветков зрителите на bTV ще научат как един архитектурно-строителен паметник на културата може да бъде купен, а след това и унищожен, въпреки обществената съпротива.

На въпроса кой допусна унищожаването на къщата на Митови - пред камерата на bTV ще застане експерт от съвета, предложил на тогавашния министър на културата Вежди Рашидов ценният имот вече да не е защитен.

Архив

„Двойната къща”

 

  • Умишлено ли е палена „Двойната къща”, за да се досъбори?
  • Защо сегашният ѝ собственик Кирил Киров, известен с прякора Японеца, е решил да изгради на нейно място подземен паркинг?
  • И защо в рамките на един ден, освен „Двойната къща”, статутът си губят още две къщи – паметници на културата?

Отговорите на тези и други въпроси зрителите ще научат във филма на Росен Цветков и оператора Любен Кацаров „Багери срещу историята” – тази събота, веднага след централните новини на bTV.

Темата за системата, чрез която паметници на културата се превръщат в строителни парцели през годините, ще намери своето продължение и в неделното издание на предаването.

В „Къщи for sale” Теодора Енчева и операторите Евгени Генов и Любен Кацаров ще покажат абсурдни примери на нехайство и бездушие към недвижимите ценности от Третото българско царство.

И още - коя институция взема пари под масата, за да се заобикалят законите, и кой носи отговорност за изгубеното национално културно наследство? Ще проговори ли новият министър на културата за порочните практики? Всичко това в „bTV Репортерите” – на 14 май, от 19.30 ч.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: bTV Репортерите

bTV започва новия сезон с нови лица, формати и предизвикателства

Актуалните предавания на bTV преминават в лятна схема през юли и август

Тази събота в bTV Репортерите: Аз съм БУРНЕША.

Спортът като мост между света на тишината и този на любовта - в bTV Репортерите

bTV Репортерите: Едно денонощие очи в очи с коронавируса, болните и техните спасители