Актуално bTV Репортерите

bTV Репортерите: Бизони в Източните Родопи и далаверите с българска земя

Добави коментар

Заселването на европейски бизони в Източните Родопи и далаверите с българска земя – в bTV Репортерите тази събота и неделя | от 19:30 часа

Заселването на европейски бизони в Източните Родопи и далаверите с българска земя – в bTV Репортерите тази събота и неделя |  от 19:30 часа

Тази събота, 2 ноември, в bTV Репортерите зрителите ще станат свидетели на уникалната операция по заселването на 5 зубъра (европейски бизони) в Източните Родопи. Смята се, че тези животни са изчезнали от нашите земи през Средновековието и сега започва завръщането им чрез проекта "Дивият свят на Източните Родопи". Единствено екип на bTV присъства на пристигането на огромните тревопасни в България. Репортерът Марина Евгениева и операторът Иван Филчев разказват за трудностите по възстановяването на изчезнали животински видове в природата.

Добави описание

Във филма "Завръщане в бъдещето" зрителите ще видят също резултатите от опитите да се върнат в Родопите и дивите коне тарпани, които са почти изчезнали от Европа преди около 3 века. Как протича операцията по повторното заселване на дивите животни по нашите земи ще стане ясно в bTV Репортерите утре от 19:30 часа. 

Тази неделя, 3 ноември, репортерът Биляна Гавазова и операторът Валентин Николов ще тръгнат след различните гледни точки по казуса за удължаването на мораториума - забраната за чужденци да купуват българска земя, което раздели политици, фермери и икономисти. „Див популизъм” или реална опасност от чужда инвазия е горещата тема? Каква част от земята е в чужди ръце и в какво инвестират те?

Близо 10 милиона са пустеещите ниви в цялата страна. Хиляди декари в свиленградските села са потънали в бурени, без пътища и нормална инфраструктура. Връщането на земята в реални граници раздроби нивите на хиляди малки парченца, а броят на собствениците и съсобствениците е впечатляващ - над 10 милиона. Непотърсените парцели - скрити под името „бели петна" са златно находище за част от арендаторите. Те работят на тъмно, но получават солидни европейски субсидии.

За схемите в родното земеделие, за апетитите и парите в българските ниви ще стане ясно във филма на Биляна Гавазова и операторът Валентин Николов „Милиони (в) декари” тази неделя от 19:30 часа.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: bTV Репортерите

bTV започва новия сезон с нови лица, формати и предизвикателства

Актуалните предавания на bTV преминават в лятна схема през юли и август

Тази събота в bTV Репортерите: Аз съм БУРНЕША.

Спортът като мост между света на тишината и този на любовта - в bTV Репортерите

bTV Репортерите: Едно денонощие очи в очи с коронавируса, болните и техните спасители