Актуално В програмата

bTV Документите: «Великата ерес» - епизод 3: "По стъпките на бугрите"

Добави коментар

bTV Документите – 26 октомври, 15.00 часа «Великата ерес» - епизод 3: "По стъпките на бугрите"
Автор: Гена Трайкова
Оператор: Добромир Иванов
Продуцент: Венелин Петков

По стъпките на бугрите

Тази неделя, 26 октомври, 15.00 часа, bTV ще излъчи третия епизод от поредицата на Гена Трайкова „Великата ерес” – „По стъпките на бугрите”. От филма зрителите ще разберат как в края на XI век в Южна Франция възниква новото движение на катарите. През XII и XIII век католическата църква нарича тази ерес българска, а папа Инокентий ІІІ я обявява за прокълната.
По стъпките на бугрите

Какво отличава катаризма от останалите богомилски течения? Какви са били ритуалите на катарите, как са живели и какво е мястото на жените в тази ерес? Какво значение отдава катаризмът на концепцията за прераждането? Отговорите зрителите ще научат тази неделя в bTV Документите.

Гена Трайкова

За да заснемат филма, Гена Трайкова и операторът Добромир Иванов пътуваха до Южна Франция. Там през 1209 година папа Инокентий ІІІ издава указ за преследване на катарите, след което в продължение на почти 20 години голяма част от Франция е удавена в кръв и осветена от пожари. Колко са жертвите на кръстоносните походи срещу ереста и защо много катари отиват на кладата доброволно? На какво основава разследванията си инквизицията, създадена през 1233 година от папа Григорий IX и коя е най-екстремната реакция към нея от страна на еретиците? Зрителите ще научат тази неделя от 15.00 часа.


В „По стъпките на бугрите” екипът на bTV Документите разказва и как историята на катарите се свързва с мита за Граала. Зрителите ще се запознаят с историята на германеца Ото Ран, автор на книгата «Кръстоносния поход срещу Граала», който в начеверито на Втората световна война е един от най-страстните последователи на катаризма.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: bTV Документите

Канна Рачева за „Следите на парите”

Куентин Тарантино и Луси Лиу в bTV Документите

„bTV Документите” стартират с „Македония – последният проект на Коминтерна”

„bTV Документите” стартира на 1 февруари, събота, в 22.30 часа по bTV

bTV Документите с филми за нелегалната търговия с културни и исторически ценности, събота, 13 март от 22:30 ч.