Актуално bTV Документите

bTV Документите: „България: следите на терора”

Добави коментар

Канна Рачева с уникална документална поредица за тероризма в най-новата история на България - bTV Документите – 1 август, 18.00 часа
bTV Документите – 1 август, 18.00 часа
Епизод 1: „Тероризмът и възмездието”


Автор: Канна Рачева
Оператор: Иван Филчев
Продуцент: Венелин Петков

Канна Рачева с уникална документална поредица за тероризма


bTV Документите: „България: следите на терора” - еп. 1: „Тероризмът и възмездието”

Документална поредица, България, 2008

Филмите разкриват неизвестни досега факти и трагични истории, свързани с терористичните актове в най-новата история на България. В първия епизод – „Терорът и възмездието” - екипът на bTV Документите разкрива, че в годините на социализма жертвите на терора са повече от хиляда, а стотиците ранени са останали извън хрониките. Някои от кървавите събития, като атентата в храма „Света неделя” на Велики четвъртък през 1925 г., са променили съдбата на поколения българи. Тогава от най-голямата църква в София остават руини, а под тях лежат 150 жертви. Потомък на офицер, загинал в «атентата на века», разказва пред екипа на bTV спомените на семейството си за тази трагедия. Канна Рачева разговаря и с историци, които анализират версиите за подбудите и същността на терористичния акт.

От първия епизод на поредицата зрителите ще научат и как една книга става камуфлаж за укриване на бомба и как това се превръща в модерен метод за терористични атаки. Екипът на bTV Документите проследява как месеци преди избухването на Балканската война през 1912 година, известни български политици и македонски дейци получават колети-бомби. Макар и неуспешни, атентатите остават интересни с технологията си на изпълнение дори за съвременните анализатори.

Канна Рачева с уникална документална поредица за тероризма


Зрителите ще научат и за два фрапиращи случая на въздушен тероризъм в небето над социалистическа България. Първият, от 30 юни 1948 г., влиза и в световната авиационна история като първия въздушен терористичен акт след Втората световна война.
За него разказва дъщерята на една от жертвите - тогава началник на дирекция «Въздушни съобщения». Какви са последствията за гражданската авиация на България от този акт, зрителите ще научат от bTV Документите. За втория случай, от 7 март 1983 г., известен като „кланата стюардеса”, екипът на bTV засне мащабна възстановка на летище София със самолет, идентичен с похитения преди 25 години. Тогава група младежи рискуват всичко, за да отвлекат самолет до Австрия, а България и до днес остава единствената държава, изгасила тока на цял град, за да спаси хора. Защо 25 години по-късно историци и анализатори все още спорят дали този акт е фрапиращ пример за морален или държавен тероризъм?
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: bTV Документите

Канна Рачева за „Следите на парите”

Куентин Тарантино и Луси Лиу в bTV Документите

„bTV Документите” стартират с „Македония – последният проект на Коминтерна”

„bTV Документите” стартира на 1 февруари, събота, в 22.30 часа по bTV

bTV Документите с филми за нелегалната търговия с културни и исторически ценности, събота, 13 март от 22:30 ч.