Актуално В програмата

"Бон апети" си отива, идва "Кухнята на Звездев"

3 коментара

"Бон апети"си отива, идва "Кухнята на Звездев" в понеделник, 31 август, понеделник от 9:30 часа.
"Бон апети" си отива, идва "Кухнята на Звездев" в понеделник, 31 август, понеделник от 9:30 часа.


"Кухнята на Звездев" -
защото тъкмо в собствената си кухня в Панчарево Иван Звездев ще прави вкуснотиите занапред. "Идеята е да направим разчупено и по-весело предаване, като заменим декора в студиото с непринудената кухня в дома", разкрива Звездев. Омръзнало му приятели да го питат как издържа да е толкова сериозен в "Бон апети", след като в живота си е веселяк.

Какво представлява кухнята на Звездев? За него тя и спалнята са най-важните в една къща. Това, което ще видят зрителите в понеделник, пише в-к"24 часа" - светло помещение от 15 квадрата с прозорец на изток и с работен плот на юг към трапезарията.

Всичко от подправките до ножовете и съдовете - трябва така да е подредено, че да не изнервя готвача. Нервният човек не готви добре, съветва Иван. Той е поставил всичко така, че да бъде на една ръка от него, когато готви. Вдясно на дървения плот са вградени керамични котлони, а до тях са около 20 от най-често използваните подправки. Над котлоните виси кръгъл мощен абсорбатор. Стъпка вляво, и стига до фурната. Хубаво е тя да е с термостат, точните градуси за печене са важни, съветва готвачът.

В средата на тезгяха лежи тежка и дебела кръгла дървена дъска за рязане, а под плота отдолу е вграден китайски газов котлон. Иван се шегува, че това е единствената "екстра" сред интериора, която се продава и на "Илиянци". Заради азиатската кухня, която обожават, с газовия котлон Звездев си е купил и тиган уок с обло дъно, в който се пържи бързо и вкусно. Има още една причина за газта в кухнята. У нас токът спира често и винаги има нужда от алтернатива при готвенето, дори тя да е туристически спиртник, смята известният кулинар.

Вдясно от прозореца е мивката. Тя трябва да е широка и дълбока, за да се мият тави без да пръска,
реди съветите Иван. И добавя - монтирайте непременно на мивката машинка за мелене на отпадъци, екологично е, тъй като две трети от боклука са обелки. Неговата не е от най-скъпите, струва 230 лв., но върши чудесна.

На стената до нея на магнитна лента са наредени 10-15 ножа. Има и други на плота в дъното, над и под който са шкафове за сервизи, готварски съдове и много подправки. Подправките в къщата на Звездев са навсякъде, дори и в мазето, откъдето съпругата му Юлиана носи голяма дървена кутия с десетки пакетчета пикантни треви, зърна и бульони. Неотменен атрибут в работилницата на Звездев е и кухненското кантарче. "Не се осланяйте на меренето с чаши и лъжици, неточно е. Готвачът работи с грамове, килограми и градуси, както музикантът - с ноти", казва той. Дори препоръчва поставка за готварски книги, подобно на нотни листа, откъдето да се четат рецептите, без да се цапат страниците. Стрували 10-30 лв.

Кулинарят не може и без кухненския робот.
"Той пести време, а то все не стига. С робота ще нарежа една зелка за 15 сек, а иначе ще я кълцам с нож 15 мин", дава пример той. Признава, че го вбесяват тъпите ножове. Затова има машинка за точене. А самите ножове е наредил на магнитна лента. Такава всяка кухня трябва да има, защото, нахвърляни в чекмеджето, ножовете се изтъпяват. Иван Звездев има близо 40 ножа, но смята, че и 5 са достатъчни - за хляб, за риба, за месо, за плодове и за сирена. Той се гордее с нож, закален досущ като мечовете на шогуните. Подарил му го приятел, но тъй като нож според поверието не бива да се подарява, Звездев го "купил" за 20 стотинки.

Модерните хладилници запазват зеленчуците свежи. Звездев си е купил такъв, който и пречиства водата за пиене. Направил го е, защото е луд на тема екология. Кофата за боклук пък е закачил за вратичката на шкафа и с отварянето и затварянето ѝ същото действие изпълнява и кофата. Така не се налага да я докосва с ръце, докато готви.

Рецептите за  понеделник, 31 август


БАНИЦА С ТИКВИЧКИ И СИРЕНЕ

БАНИЦА С ТИКВИЧКИ И СИРЕНЕ

Необходими продукти: 1 пакет кори за баница - 400г

За плънката: 4 яйца, 300 г сирене, 1/2 кофичка кисело мляко, 100 г разтопено масло, 4 тиквички, трохи от 2 филии стар хляб, 5-6 стръка магданоз, 4-5 стръка копър, сол на вкус

Приготвяне: Настъргваме тиквичките, поръсваме със сол и оставяме да се отцедят. След 15 мин се притискат да се отцеди водата. Смесват се с натрошеното сирене със ситно нарязаните подправки, разбитите яйца и трохите хляб. В намаслена тава се редят половината кори, като на всеки две се нанася топено масло. Покриваме с плънката и редим останалите намаслени кори. Правим прорези по повърхността и печем 45 мин на 180 градуса.

 

ЧИЙЗКЕЙК С ДИНЯ


ЧИЙЗКЕЙК С ДИНЯ

Продукти: 500 г пюрирана диня, 400 г крема сирене, 1 ч.ч. захар, 1 пакетче желатин

За блата: 120-150 г обикновени бисквити, 100 г краве масло

За гарниране: 2 резена диня, 4-5 листа мента, 3 с.л. сок от лайм, 1 с.л. захар

Приготвяне: Бисквитите се мелят заедно с разтопеното масло и се оформя блат в 26 см кръгла форма, след което се оставя за 1 час в хладилник да стегне. Крема сиренето се разбива заедно със захарта за около 1-2 мин.

Разтвореният желатин се смесва с пюрираната и почистена от семето диня и след това с крема сиренето. Сместа се прехвърля върху бисквитения блат и се оставя в хладилник да стегне. За гарнитурата се смесват ситно нарязани листа мента, сок от лайм или лимон, захар и дребно нарязана диня. Сместа се поднася заедно с нарязания десерт.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Кухнята на Звездев