Сериали Документални

Блеър

Добави коментар

Уникален очерк за десетте години, през които Тони Блеър е премиер на Великобритания.

Blair, Сезон: 1
Документален филм

Уникален очерк за десетте години, през които Тони Блеър е премиер на Великобритания. За първи път ще го чуем да говори открито и с подробности за успехите и провалите по време на мандата му.

Това е разказ за една от най-забележителните кариери в политическата история на Великобритания. Разказ за стеснителен популистки политик, дошъл на власт на вълната на общественото обожание, който десет години по-късно, след поредица от спадове и възходи, се превръща в почти отблъскващо непопулярен, непреклонен и твърдо верен на убежденията си политически водач. Това е мъжът, спечелил за лейбъристката партия три поредни исторически мандата, опитал се да модернизира Великобритания, изиграл същ ествена роля за постигането на мир в Северна Ирландия, но също такаи сред основните инициатори и поддръжници на идеята за решителна и кръвопролитна война в Ирак. На 27 юни 2007 г. Тони Блеър напуска сградата на „Даунинг стрийт” № 10 сред освиркващата го тълпа гневни протестанти, продължаващи да се противопоставят на войната в Ирак. Филмът представя историята на мъж, за когото общественото преклонение е заменено от предизвикателна изолация. Политик, успял да открие себе си, но изгубил доверието и подкрепата на своя народ.

Този проникновен документален филм представя бившия британски министър-председател Тони Блеър, който разказва за десетте години, през които е бил на власт (1997 г.–2007 г.), както и за основните международни събития през периода на неговото държавно управление.

Филмът включва предимно пространни интервюта с г-н Блеър, в които той откровено разказва за своя широко обсъждан подход по отношение на това как трябва да се ръководи едно правителство, напрегнатите отношения с Гордън Браун по време и на трите мандата на Блеър, мира в Северна Ирландия, принцеса Даяна, тесния съюз с Америка, войната в Ирак и редица други събития и конфликти от значение през десетгодишния период на държавно управление на Тони Блеър. Бившият британски премиер споделя за напрежението в ра отата на такъв пост, значението на религиозната му вяра, която предимно се е стремял да крие по време на годините, през които е държавен глава, както и за настоящата му роля като пратеник на Четворката (САЩ, Русия, ЕС и ООН) за Близкия изток.

Документалният филм включва и множество интервюта с високопоставени британски политици и световни лидери, които споделят за своите отношения с Блеър – включително за споровете и разногласията си с него, както и за това как са били взети съдбоносните решения, дали облик на световните събития. Ще видим интервюта с американския президент Джордж У. Буш, бившия американски президент Бил Клинтън, генералния секретар на ООН Кофи Анан, министър-председателя на Ирландия Бърти Ахърн, главния посред ик при преговорите с Шин Фейн – Мартин Макгинес, ръководителя на Партията на консерваторите Уилям Хейг, ръководителя на Либерално-демократичната партия сър Мензис Камбъл, говорителя на Тони Блеър – Аластър Камбъл, както и негови съветници и министри в неговия кабинет.

Филмът съдържа и документални новинарски кадри, свързани със съответните политически събития, както и непоказван досега видео-материал, представящ последните дни на Тони Блеър като премиер на Великобритания и сегашните му дейности като пратеник за Близкия изток. Разказът зад кадър се води от известния британски актьор и носител на награди Матю Макфейдън („Гордост и предразсъдъци”).

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ:

Когато през 1997 г. Тони Блеър е назначен от кралицата за министър-председател на Великобритания, той е едва отскоро в сферата на висшата политика. Всъщност, това е първата и последна правителствена длъжност, която заема. Дори не е напълно запознат с протоколните правила при среща с монарха и признава, че е приел буквално изискването да целуне ръката на Нейно величество при първото му официално представяне пред кралицата, което се нарича „Ц елуване на ръка”, тъй като не е знаел, че това е само формално наименование на церемонията и в действителност не трябва да целува ръката й. Тази история е представена и във филма „КРАЛИЦАТА”, в който Хелън Мирън е в ролята на Елизабет Втора.
 

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Блеър