Филми Документални

Битката при Сома

Добави коментар

Прецизно заснет драматизиран и поетичен разказ за първия жесток ден от една от най-грандиозните и скъпоструващи битки по време на Първата световна война.

Документален филм – Великобритания

На 1 юли 2008 г. бяха отбелязани 92 години от първия ден на битката при река Сома – най-кръвопролитния ден във военната история на човечеството. Никога преди не са убивани толкова много войници в рамките на един-единствен ден бойни действия. Числото е шокиращо: 20 000 души, повечето от тях още през първия час. Битката при река Сома е обратен момент в историята – съвременна битка, но брутално жестока както в праисторическите времена. Човек трудно може да си представи ужаса на бойното поле в онзи ден, когато смели и с патриот ичен дух млади мъже, с готовност и доброволно приели да се бият в името на, както били убедени, велика и достойна кауза, се оказват безпомощна маса, която предвождащите ги военни и политици безсмислено жертват пред дулата на вражеските оръдия. Документалният филм се основава на лични истории и доказани факти, като пресъздава по драматичен начин онзи съдбоносен ден.

 

Битката при Сома

 

Прецизно заснет драматизиран и поетичен разказ за първия жесток ден от една от най-грандиозните и скъпоструващи битки по време на Първата световна война, пресъздаден с помощта на писмата и дневниците на участници в нея.

Целта на офанзивата при река Сома е постигането на решителна победа за британските и френски Съюзнически сили срещу германците на Западния фронт, след като в продължение на 18 месеца стоят в окопите в пълна безизходица. Мястото, избрано за решителната битка, е 42-километрова ивица край река Сома в Северна Франция.

Британците планират най-мащабното нападение през двете години на войната, но стратегията им се оказва погрешна и с фатални последствия. Армията, която изпращат в тази важна битка, се състои изключително и само от новобранци и то предимно цивилни доброволци – добре обучени, но без никакъв боеви опит.

Документалната лента е направена въз основа на лични истории и факти, като представя как е планирана битката и пресъздава под формата на драматична възстановка съдбоносния първи ден от военните действия. Черпейки информация от дневниците на британски и германски офицери, както и от писмата, изпратени от британски и френски доброволци до близките им, авторите на филма представят незабравим портрет на преживяното по време на тази битка.

-----------------------------------------------------

1 юли 1916 г…

В 7,30 ч. сутринта, по протежението на цялата, близо двадесеткилометрова, фронтова линия, 60 000 мъже излизат от окопите и тръгват напред, през ивицата „ничия земя“. Всеки от тях носи 30 кг снаряжение. Редиците от войници следват една след друга. Посрещнати са от смъртоносна артилерийска канонада, въпреки че, според предварителния план, вражеската артилерия е трябвало да бъде вече унищожена от британски бомбардировачи. Освен това, съюзническите войници трябва да преодолеят незасегнатата като мощ отбрана на вражескит окопи, огражденията от бодлива тел и покосяващия картечен огън на германците.

Битката при Сома

Първият ден от офанзивата при река Сома е най-кървавият в историята на британската армия. Над 20 000 войници са убити, повечето от тях – още през първия час, а почти 40 000 са ранени. През този ден загиват 60 % от офицерите.

Битката продължава пет месеца и най-накрая приключва на 18 ноември. До този момент Съюзническите сили са напреднали едва осем километра. Общият брой жертви и от двете страни на фронтовата линия е един милион.

Битката при река Сома доказва безполезността на окопната война и води до ускорено развитие на съвременния тип механизирани бойни действия.

Текст от potv.bg
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Битката при Сома