ТВ анонси БНТ

Баташките родове на радиожурналиста Петър Пунчев в „Джинс“ по БНТ 1

Добави коментар

Тази събота (16 април) на Лазаров ден, „Джинс“ по БНТ 1 от 11:30 ч. отваря старите тефтери на баташките родове, за да открие родословното дърво на легендата на радиожурналистиката Петър Пунчев.

От къде е дошъл родът на журналиста и каква роля са имали в Рилския манастир? Самият Петър Пунчев ще разкаже пред камерата на „Джинс“ какво за него значи Батак – дума, място, църква, свята за всеки българин… Какво се е случило в Батак през 1876 г., как се става съдружник със Стефан Стамболов и как негов предтеча си е купил планина. Зрителите на БНТ 1 ще научат за достойнството предавано през вековете и за историите, които си струва да разказваме отново и отново.

Гледайте „Джинс“ на 16 април (събота) от 11:30 ч. по БНТ 1

За предаването:

Джинс не е само дума за джинси или дънки. В България джинс е дума за произход, за род. Някога старите хора питаха „ти от кой джинс си", а ние се смеехме на странния им говор. Днес са малко хората, които могат да разкажат за своя род, за миналото на предците си. Не са много и онези, които имат родословно дърво, пазят фамилната памет, знаят какво значи фамилията им и откъде идва. А особено сега, в света, който постоянно ни разпилява и изкушава, е важно да знаеш, че зад теб стои история, че стоят имената и славата на хора, чието име и кръв носиш. Защо децата ти трябва да се гордеят с теб, ако ти не се гордееш с миналото си? Кой си ти, ако биографията ти започва от вчера, ако не знаеш откъде си, от чии си? И защото тези неща са важни, а се случва да ги забравим, питаме: Ти знаеш ли от кой "Джинс" си?

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър