Актуално Други

”Българските събития на 20 век” - революциите в бита

Добави коментар

На 31 декември, в четвъртък от 21:00 ч., зрителите на БНТ могат да направят своя избор за най-съществената революция в бита на българина за 20-ти век


На 31 декември, в четвъртък от 21:00 ч., зрителите на БНТ могат да направят своя избор за най-съществената революция в бита на българина за 20-ти век на телефоните за гласуване и в сайта vek.bnt.bg. Цялата седмица от 24 до 31 декември зрителите гласуват и избират свое събитие.

Десетте номинации в категорията са:


1. Електричеството

Вечерта на 1-ви ноември 1900 г. улиците на град София са облени от свръхмодерното тогава електрическо осветление, с което столицата се нарежда сред първите градове в Европа, които използват електроенергията за обществени нужди. Постепенно меката електрическа светлина започва да се прокрадва във все повече български домове, газовата лампа и лоената свещ са изпратени на вечна почивка в тавана или мазето.

2. Автомобилът
Истерията започва още в началото на столетието, когато държавните институции у нас започват да се снабдяват с пъргавата машина за нуждите на администрацията. Масово обаче леката кола навлиза в българския бит след Втората световна война и то чрез расовите представители на съветската автомобилна школа, като Москвич, Жигули, Запорожец или Волга, допълвани от гедерманските фъртуни Вартбург и Трабант.

3. Телевизорът и радиото

През изминалото столетие българското семейство подчини своето съществуване на две дървени кутии – телевизора и радиото! Естествено в центъра на събитията са националното радио, създадено през 1935 г. с указ на цар Борис ІІІ-ти, и Българската телевизия, основана през 1959-та. Първи на централното място в хола застана радиоапаратът, който ни радваше с любимата музика и ни даваше възможност да слушаме удобни или неудобни истини за родината и света. По-късно до радиото се появи и телевизионният апарат, който сприятели съседи и роднини, накара ги да си идват на гости и завинаги прогони неловкото мълчание в българския дом.

4. Почивката на море
Трудно може да се открие друг народ по света, за когото крайморската отмора да е придобила толкова голямо социално-психологическо значение. В не особено богатото на забавления социалистическо ежедневие сдобиването с карта за лелеян черноморски курорт е въпрос на живот и смърт, а напливът от побратими, и най-вече посестрими от Източния блок, превърна пространството от Дуранкулак до Резово в същинска райска градина.

5. Софийското жителство
До Втората световна война, всеки жител на страната се гордее с родното си място и дори не подозира, че само след няколко години ще дава мило и драго, за да се засели в панелна кутия из някой от новоизникналите столични квартали. След унищожаването на частната инициатива и одържавяването на селското стопанство София се превръща не просто в притегателен център, а направо в панацея за битово оцеляване.

6. Чушкопекът
Франция подари на човечеството кинопрожекционния апарат, Великобритания – хладилника, а България потресе света с революционното си битово откритие – чушкопека! Уредът има приятно закръглена форма с цилиндрична кухина, заобиколена от нагревател, в която се събира голяма чушка. Познати са чушкопеци и за повече от една чушка, например тип „Мерцедес”- с разделителна пластина в средата, тройка, петица и дори седмица!

7. Остъкленият балкон
Пряко свързан с изкласяването на панелните комплекси в страната, експерименталният соцвитраж е закономерен резултат от една абсурдна реалност, в която като че ли наистина е по-добре да прибавиш някой и друг квадратен метър към оскъдното си жилищно пространство, отколкото да се взираш в потискащите панелни клонинги наоколо. От друга страна, в одухотворяването на остъкления балкон българското семейство показа пословичната си изобретателност, превърна го в работилница, зимна градина, изгони неприятната миризма на пържена риба от кухнята, оборудва го дори за наблюдателна кула. Остъкленият балкон - един от най-характерните белези на родния бит през 20 в…

8. Указ 56
Историческият указ е издаден на 9-ти януари 1989 г. и по същество признава, че партията няма работа в стопанството на страната и определя, че стопанската дейност трябва да се извършва въз основата на собствеността от най-различни фирми – държавни, общински и частни! Естествено Указ 56 е използван и от определени групи за прехвърляне на държавни средства в подходящи частни ръце, което на практика определи развитието на бита ни и през следващите десетилетия…

9. Попфолкът
В цялостното разместване на масовата култура след промените попфолкът се наложи не просто като ново музикално течение, а като социален феномен, който започна да определя обществените ценности по отношение на финансовото състояние, личния автомобил, облеклото, любовта. Попфолкът стана онова средство, с което битът наистина определи съзнанието на съвременния българин.

10.Мобилният телефон
Мобилният телефон е знаков елемент от кардиналните трансформации във веществената култура на българина в края на 20-тото столетие. Започна се с едри мъже и предизвикателни дами от средата на 90-те години, гордо демонстриращи повишаването на социалния си статус с мобилни телефонни апарати тип тухла, които разхождаха по улици и актуални заведения в цялата страна. Подобно на дрехите, часовника или автомобила, мобифонът, а после и джиесемът, неусетно се превърнаха в ярък пример за благополучие и модерност.

В предаването ще бъдат обявени и номинациите в следващата категория "Политическите събития на ХХ век". Целта на кампанията е да направи преценка на историята чрез зрителските гласове.

Текст от potv.bg
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Българските събития на 20 век

Българскатa битова революция за XX век е чушкопекът