Кино

9 успешни екранизации на романи от 20 век

Добави коментар

Девет романи от 20 век пресъздадени в успешни филми. Очи от рая, Облакът атлас, В какво се превръщат мечтите, Луди години...

Очи от рая / The Lovely Bones1. Алис Сиболд - Очи от рая / The Lovely Bones

"Шести декември 1973 година, когато ме убиха на четиринадест години" - така започва тази трагична история.

Загиналата главна героиня Сюзи Салмън се приспособява към живота на небето и наблюдава отгоре как нейният убиец се опитва да прикрие следите си. Тя вижда как най-любимите ѝ хора не успяват да превъзмогнат загубата ѝ и всичко в семейството ѝ се руши, докато серийният убиец остава ненаказан. Тази силно драматична книга не е за убийството и насилието, а за живота. Животът след смърта. Животът на тези, които остават.

Привлечен от уникалната и новаторска гледна точка в „Очи от рая”, режисьорът Питър Джаксън („Властелинът на пръстените”) заснема по романа мащабен филм с участието на Сюзан Сарандън, Рейчъл Уайз, Марк Уолбърг, Сирша Ронан и Стенли Тучи.

Облакът атлас / Cloud Atlas2. Дейвид Мичъл — Облакът атлас / Cloud Atlas

"Облакът атлас" се състои от шест истории, наредени една в друга като кукла матрьошка, които превеждат читателя през различни времена и места –от XIX век в далечния Тихи океан до постапокалиптично бъдеще на Хаваите. В хода на повествованието Мичъл разкрива каква е връзката между отделните герои, как се преплитат съдбите им и как душите им се носят във времето и пространството като облаци в небето.

Романът е екранизиран от Анди Уашовски и Лана Уашовски през 2012 година. В ролите участват Хюго Уивинг, Хали Бери, Хю Грант, Сюзън Сарандън, Том Ханкс, Джим Стъджис.

В какво се превръщат мечтите / What Dreams May Come3. Ричард Матисън — В какво се превръщат мечтите / What Dreams May Come

Представете си, че сте мъртви. Но, както става ясно, животът продължава и след прага на смърта. Още повече следва безкрайно странство по неизвестни светове и вселени. Именно в такова пътешествие е отсъдено да се отправи Крис Нилсен за да се спаси от отчаяние и да си възвърне надеждата и любовта.

Веднага след публикуването на романа на Матисън става бестселър и предизвиква бурни дискусии не само в литературните кръгове, но и сред учените. Романът става основата на един от най-красивите филми в Холивуд, в който главната рола е изпълнена от Робин Уилямс. Фантастичната мелодарама, представена от Винсънт Уорд, триумфира в много страни и е удостоена с "Оскар".

Луди години / Girl, Interrupted4. Сузана Кейсън — Луди години / Girl, Interrupted

Спомените на бивша пациентка на психиатрична клиника - блестящо изображение на "паралелна вселена" на фона на постоянно сменящия се край на света през 60-те. Проницателно и достоверно свидетелство, което позволява да се погледне и от другата страна на безумието, на психическото разстройство и неговите причини. Анджолина Джоли, която изпълнява главната роля в едноименния филм, е удостоена с наградите Златен глобус и Оскар.

Кожата, в която живея / The Skin I Live In5. Тиери Жонке — Тарантула (Кожата, в която живея) / The Skin I Live In

Романът "Тарантула" е написан от големият майстор, писателят Тиери Жонке. Защо Ришар Лафарг е толкова жесток към красивата Ева? Каква е тайната, която свързва богатия лекар с тази фатална жена? Кой е плененият младеж, който трепери пред своя мъчител Тарантула? И какво е общото между всички тях и един банков обирджия? Задъханата и заплетена фабула на романа ту обърква читателя, ту го настървява да гадае как ще се подредят накрая фигурите и какви са движещите сили на стремителното действие.

Педро Алмодовар и Антонио Бандерас пресъздават романа във филма The Skin I Live In .

Голяма риба / Big Fish6. Даниел Уолъс — Голяма риба / Big Fish

Дебютния роман на Даниел Уолъс  е послужил като основа на филма на Тим Бъртън (2003), в който участват Албърт Фини, Джесика Ланг, Хелена Бонам Картър, Марион Котияр, Стив Бушеми, Дани Де Вито, Майли Сайръс, Миси Пайл, Юън Макгрегър.

В романът умиращия Едуард Блум събира заедно легенди и митови обграждащи живота на неговия баща. Блум-старши разказва на близките си невероятни истории за своя невероятен живот, а синът се опитва да раздели фантазиите от реалността, но не разбира, че причината не е в разказвача, а в него самия...

Четецът / The Reader7. Бернхард Шлинк — Четецът / The Reader

Феноменалният успех на романа на съвременния немски писател Бернхард Шлинк "Четецът" (1995) е съпоставим по популярност с излезлия двадесет години по-рано роман "Парфюмът" на Патрик Зюскинд. "Четецът" е преведен на тридесет езика, книгата е международен бестселър и сънира престижни награди в Европа и Америка.

В следвоенна Германия един млад мъж, който от дълги години е влюбен в по-възрастна жена попада случайно на съдебен процес. Наяве излиза обаче, ужасна истина, свързана с жената, която обича.

Форест Гъмп / Forrest Gump8. Уинстън Грум — Форест Гъмп / Forrest Gump

Историята на умствено изостанал юноша, разказана на страниците на тази книга, се явява въплащение на мита "американсата мечта" и едновременно остра сатира на американското общество през втората половина на XX век.

Публикуваният през 1986 година роман на Уинстън Грум има и огромен успех и е в основата на едноименния филм.

Хвани ме, ако можеш / Catch Me If You Can9. Франк Абегнейл-Младши — Хвани ме, ако можеш / Catch Me If You Can

"Хвани ме, ако можеш", сниман от Стивън Спилбърг, с Леонардо Дикаприо и Том Хенкс в главните роли, се превърна в един от най-известните и колоритни филми.

Франк Абегнейл е един от най-дръзките и неуловими мошеници и фалшификатори в историята. За времето на своята кратка, но славна кариера Абигейл, облечен в униформа на летец на PanAm, в ролята на доктор, прокурор на Луйзиана и професор по социология е осребрил повече от 2,5 милиона долара в чекове и всичко това до двадесет и една годишна възраст.

 

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Хвани ме, ако можеш , Очи от Рая , Облакът атлас , Луди години , Голяма риба , В какво се превръщат мечтите

Филмово разнообразие и премиера в първата седмица на „Великият понеделник“ по KINO NOVA

„Мисия кино“ с „Великият понеделник“ това лято по KINO NOVA