За звездите

Тодор Колев пръска опасен чар в Шумен

0/5

Тодор Колев пръска опасен чар в Шумен
Тодор Колев пръска опасен чар в Шумен

В Градската градина в Шумен беше отрит паметник на обичания български актьор Тодор Колев. Стотици шуменци дойдоха да се преклонят пред паметта на Адама.

С аплодисменти шуменци приветстваха присъствието на Христо Мутафчиев. Председателят на съюза на артистите в България пристигна в Шумен специално за откриването на скулптурната композиция.

С аплодисменти шуменци приветстваха присъствието на Христо Мутафчиев.

Речта му разчувства събралите се стотици жители и гости на града. С вълнение разказа спомени от първите си срещи с Тодор Колев на сцена, когато двамата играят в „Суматоха“ на Радичков в Народния театър „Иван Вазов“. Това е първата постановка, в която участва Христо Мутафчиев през 1994-1995 г.

Артистът сподели щастието си в момента да изпълнява в Малък градски театър „Зад канала“ най-емблематичната театрална роля на Тодор Колев – тази на Топузов в „Човекоядката“ на Иван Радоев.

Сред присъстващите на откриването бяха Красимир Костов, кмет на Община Шумен; Любомир Христов, народен представител; Венцислав Венков, областен управител на Шумен; проф. Георги Колев, председател на Общински съвет Шумен; Красен Кюркчиев, управител на „Фикосота“ ООД; както и съпругата на актьора Мария Колева и сина му Александър Колев.

Скулптурната композиция от бронз е с почти човешки ръст и впечатлява с естествеността на позата и виталността, която излъчва. Радетелите на идеята за създаването й от Инициативен комитет „Народ“ благодариха на почитателите на актьора, с чиято помощ бяха събрани необходимите средства за изграждането на бронзовата композиция.

През 2013 г. с дарения бяха събрани 10 хиляди лева, а през 2014 г. шуменската компания „Фикосота“ ООД дари останалите 60 хиляди лева, необходими за изграждането на паметника.
 

Още за Тодор Колев

Какво е твоето мнение?

Виж мнения за Тодор Колев пръска опасен чар в Шумен (0 коментара)

Не пропускайте

ТВ анонси

Популярно в poTV.bg