Актьори

„Пази се от живите мъртви“: Интервю с Алиша Дебнъм-Кери

0/5

АЛИША ДЕБНЪМ-КЕРИ (ALYCIA DEBNAM-CAREY), в ролята на Алиша Кларк
АЛИША ДЕБНЪМ-КЕРИ (ALYCIA DEBNAM-CAREY), в ролята на Алиша Кларк

Австралийската актриса Алиша Дебнъм-Кери напоследък се сочи като един от “актьорите, които не бива да изпускаме от око” – класация на специализираното списание “Australians in Film”, както и като един от “10те актьори, които не бива да изпускаме от око” на сп. “Варайъти”. През 2012 година се класира на второ място за стипендия “Хийт Леджър”, учредена да поощрява младите таланти на Австралия.

Дебнъм-Кери играе главна роля в пилотния проект на AMC „Галинтайн“ (Galyntine), както и епизодична роля в „Стоте“ (The 100) на CW. Можем да я видим и във филма за бедствия „В окото на бурята“ (Into the Storm) на New Line/Warner Bros, както и с главна роля в независимия филм „Там, където се крие дяволът“ (Where the Devil Hides) на режисьора Кристиян Кристиянсен и продуцента Мики Лидел. Актрисата е с главна роля и в новата игрална продукция на WB Germany – „Unfriend“.

Коя е Алиша?

Алиша Кларк реално е най-уравновесената от семейство Кларк. Ким Дикенс, която играе Мадисън, е опората, скалата в семейството, но тя е твърде ангажирана със сина си, който е пристрастен към хероина, освен това е изгубила съпруга си и преживява лични проблеми. Така че от доста време насам Алиша се чувства едновременно самотна и самодостатъчна. И може би чувства потребност да компенсира останалите заради проблемите им. Тя е добро дете, умна е, вече чака с нетърпение да завърши училище и да се махне.

Интересното при Алиша при тези обстоятелства е, че тя си има план за живота. Знае какво иска да постигне – иска да замине и да започне свой живот и да се чувства себе си. Огромна част от вниманието в семейството й е отнето и е обърнато към Ник, заради проблемите му, и тя иска да се измъкне от всичко това. И зрителите ще са съпричастни на преживяванията й, понеже си има план за живота, който напълно рухва предвид всичко, което се случва. Но така е в живота.

Как се чувства в тази семейна обстановка Алиша?

Мисля, че се чувства като хваната в капан, в този град и в тази семейна среда, която в много отношения е крайна. Това е модерно семейство. Няма го така нареченото нуклеарно семейство. Имаме семейство с един родител, с починал родител и с брат-наркоман, напълно неконтролируем, така че семейството им реално е разбито. 

За какво все пак става дума във филма?

„Пази се от живите мъртви“ е филм за семейната динамика в предапокалиптична обстановка, филм за това, което се случва, когато обществото рухва и светът се сгромолясва и как хората се справят с този катаклизъм. Предполагам, че основната разлика между този сериал и оригиналният, е че тук събитията  се въртят около случилото се по-рано, как изобщо се е стигнало до такова сериозно положение, а също и какво се случва, когато всички структури – електричество, правителство, медицина и всички други стълбове на обществото – чисто и просто изчезват. Тази отправна точка за сериала е изключително интересна.

С какво се различава новият филм от „Живите мъртви“?

При “Живите мъртви” атмосферата е много провинциална, понеже всичко се случва извън градовете. Действието в нашия филм се развива в един от най-големите градове в САЩ – и точно това го прави още по-страшен. Ако действително се стигне до апокалипсис, ще е малко вероятно оцелелите в такъв огромен град да са много. Така че Ел Ей е идеалният фон за такова действие – класическа градска среда, с която зрителите могат да се идентифицират. Филмът реално е за хората и как оцеляват и какво причиняват един на друг, за да оцелеят, и за мен е изключително интересно да съм свидетел на подобно невероятно психологическо пътешествие. Хората са готови на всичко, за да опазят близките си и себе си и тази тема никога не губи актуалност.

Опишете отношенията на Алиша с брат й, Ник.

Винаги са имали стабилна връзка като брат и сестра. Смъртта на баща им категорично е запратила Ник по нанадолнището на наркотиците и това сериозно ги е отдалечило. Мисля, че на Алиша, предвид, че е загубила баща си, а после и брат си, вече й е трудно да се доверява на хората, да бъде открита към другите. Но същевременно Ник и Алиша споделят болката от тази загуба и никой друг не знае какво им е, и това един вид ги сближава.

А какви са отношенията между Алиша и майка й, Мадисън?

Темпераментни. Връзката между майка и тинейджърка винаги и бурна, но като цяло отношенията им са добри. Въобще семейната единица – Ник, Мадисън и Алиша – е много силна, но е нарушена от обстоятелствата. Трудно й е, защото Мадисън е принудена да отделя много повече внимание на Ник и проблемите му, така че несъзнателно изисква твърде много от Алиша. Прехвърля собствените си чувства и тяхната тежест върху Алиша и като че ли се е наложило Алиша да поеме по-голяма част от товара отколкото останалите.

Ще се справи ли героинята Ви с това, което й предстои?

Както при всеки образ и тук има път, който трябва да бъде извървян. Вероятно защото Алиша започва от силна позиция, промяната при нея ще е много по-тежка. А занапред я чакат събития, които са много далече от нормалното. Вече на нищо няма да може да разчита.

Снимки: Франк Окенфелс (Frank Ockenfels) 3/AMC

Още за Алиша Дебнъм-Кери, Пази се от живите мъртви

Не пропускайте

ТВ анонси

Популярно в poTV.bg