Актуално В програмата

„Земята на Ердоган” – тази събота в bTV Репортерите

Добави коментар

Неделното предаване разказва за проблемите с уран във водата на няколко питейни кладенеца в страната

От 19.30 часа в съботния 22 април зрителите на bTV ще видят Турция през погледа на една от най-репресираните професии в страната. Седмица, след като съседите поеха по нов път и дадоха управлението в ръцете на Реджеп Тайип Ердоган, пред камерата на bTV Репортерите разследващият журналист Мелтем Йълмаз говори открито за страха, смелостта и опасностите, които очакват Турция след референдума за президентска република.

 

Пред диктаторски режим на управление ли е южната ни съседка след предизборна кампания под диктовката на властта? Отговорът - от един от лидерите на най-голямата опозиционна партия в страната Сезгин Танръкулу.

 

След скандалите в изборната нощ, които хвърлиха сянка върху истинността на референдума, зрителите ще видят и анализа на един от малкото независими политолози, които не се страхуват да говорят пред камерата на чуждестранни журналисти. И още - как ще се промени Турция след конституционните поправки и какви лостове ще държи Ердоган в ръцете си - пред Петър Нанев застава журналистът Мехмед Юмер.

 

Добави описание

 

bTV Репортерите продължава и в неделната вечер, когато отговори ще получат широко дискутираните въпроси около съдържанието на питейната вода у нас. Има ли заплаха за здравето и живота на българските граждани от наличието на уран във водата на няколко питейни кладенеца в страната и защо едва сега резултатите от изследванията излизат на бял свят?

 

Веднага след централната емисия на bTV Новините зрителите ще видят за първи път как изглежда днес предприятие, в което се е добивал уран, какви са способите за добив на токсичния метал и защо България притежава големи залежи с уран.

 

Добави описание

 

Добивът на ценното радиоактивно вещество у нас е прекратен в периода 1990 - 1994 година. В свръхсекретното производство са били заети хиляди. Днес в България има почти 80 бивши уранови рудници. Всички те са закрити, но много от тях продължават да се рекултивират. Това означава, че десетки години на местата, на които е добиван уран, почвата се неутрализира, а специални институции следят стриктно уранът да не проникне в подпочвените води.

 

Именно хората, отговорни за контрола застават пред Рада Домусчиева и екипа на bTV Репортерите тази неделя. Пред зрителите на bTV ще говорят бивши миньори в уранови мини, както и минните геолози от МГУ, изготвили проектите за закриване на урановите мини.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: bTV Репортерите

bTV започва новия сезон с нови лица, формати и предизвикателства

Актуалните предавания на bTV преминават в лятна схема през юли и август

Тази събота в bTV Репортерите: Аз съм БУРНЕША.

Спортът като мост между света на тишината и този на любовта - в bTV Репортерите

bTV Репортерите: Едно денонощие очи в очи с коронавируса, болните и техните спасители