Актуално Други

TV7 откри саркофага на Георги Димитров. Вижте къде...

Добави коментар

TV7 откри къде се намира последното ложе на „вожда“ 15 години след взривяването на мавзолея.

TV7 откри  къде се намира последното ложе на „вожда“ 15 години след взривяването на мавзолея.

Koмунистическият вожд Георги Димитров умира на 2 юли 1949 г. в санаториума "Барвиха" край Москва, където е лекуван четири месеца. Съветските медици поставят диагнозата "сърдечна недостатъчност, чернодробна цироза, диабет. Има съмнения, че бившият приближен на Сталин е отровен. Като мотив някои съветски изследователи посочват неодобрените от Москва контакти между Георги Димитров и югославския лидер Тито, който по това време вече е ненавиждан от Сталин.

За да съхранява балсамираното тяло на комунистическия ръководител, още на 3 юли 1949 г. Министерският съвет на България решава да му се построи мавзолей. Той е издигнат за рекордния срок от шест дни, през което време тялото е превозено от Съветския съюз до София. Тялото на Георги Димитров е поставено в специално разработен саркофаг. То е подложено на балсамация и съхранявано, без да бъде излагано на прякото въздействие на светлината. Така практически е вечно.

TV7 откри саркофага на Георги Димитров

Самият саркофаг е с армирани стъкла и реално е херметически затворена камера. В него се поддържала температура 17 градуса. Tемпературата се е постигала с помощта на супер модерна за времето си електронно следена климатична инсталация. Мавзолеят със саркогафа в него става център на култа към Георги Димитров като "вожд и учител на българския народ" и част от държавния церемониал. Там по протокол чуждестранните делегации полагат венци при посещение в страната, а партийно-държавното ръководство от трибуната му приема манифестациите и парадите на официалните празници.

Тялото на Георги Димитров е извадено от мавзолея и погребано веднага след промените от 1989 г. На 2 юли 1999 г. мавзолеят е взривен. Събарянето му отнема повече време, колкото построяването му.

Подробности за настоящото състояние на саркофага на Димитров и разказ за случилото се през годините с него – очаквайте по TV7 и NEWS7.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър