Актуално Какво ще се случи...

Трудно ли се влиза в кожата на лекар? - разказва мед. консултант на "Откраднат живот"

2 коментара

Главният медицински консултант на „Откраднат живот” разказва за предизвикателствата и подготовката на актьорите за ролите им на доктори

Главният медицински консултант на „Откраднат живот” разказва за предизвикателствата и подготовката на актьорите за ролите им на доктори

„Откраднат живот” е телевизионен сериал, който се снима със способите и мащаба на кино продукция, а спецификата му налага на актьорите да проникнат в дълбочина в медицинската тематика.

„Опитайте се да си представите колко е трудно за хора, които са в напълно различна сфера  само за няколко месеца да се запознаят и да научат перфектно обемната медицинска терминология, да разнищят сложни клинични ситуации и да започнат да действат и мислят като лекари, а не като актьори. Само така ще си дадете сметка за огромните усилия, които положиха и продължават да полагат актьорите в „Откраднат живот” – така отговаря на въпроса била ли е сложна подготовката за снимките, главният медицински консултант на сериала,  д-р Боби Здравков, детски анестезиолог в Национална кардиологична болница.

Освен д-р Здравков, екипът и актьорите се консултират от още шестима специалисти от различни болници – Александровска, Пирогов, УМБАЛ „Света Анна”, УМБАЛ „Свети Иван Рилски” и ВМА.

Работата за медиците започва около шест месеца преди снимките на сериала, на етапа, в който  сценаристите изграждат образите и ситуациите, а актьорите още не са избрани. Д-р Здравков разказва, че по време на творческия процес ежедневно, заедно със сценаристите работи и  медицинско лице, с което да се консултира всяка ситуация в сюжета, а той самият е последна редакция на сценариите и стриктно следи за достоверността на медицинските казуси и термини.

В сериала „Откраднат живот”  всяка ситуация и термин са напълно достоверни и са взети от ежедневната лекарска практика.

Когато актьорите вече са избрани, те изкарват съвсем реална лекарска „специализация” като присъстват в болница на истински операции и решаване на спешни казуси и то в продължение на много седмици. По този начин те свикват с динамиката на лекарската професия, виждат, разбират и превръщат в свои автентичните  реакции, тези на „колегите” в бели престилки.

Според д-р Здравков, актьорите се справят блестящо с терминологията и казусите, защото им е истински интересно. Той е изненадан от бързината, с която навлизат в професията. Сочи за пример младата Радина Думанян, която е изключително убедителна в бяла престилка, но тя разчита и на майка си, която е анестезиоложка, точно каквато е и ролята на актрисата в сериала.

Въпреки сериозните усилия на актьорите и сложните медицински казуси, забавление на снимачната площадка също не липсва.

Д-р Здравков с усмивка разказва за случка, в която Биляна трябвало да интубира пациент, но хванала ларингоскопа наопаки. Според него никой зрител, който не е лекар, не би забелязал грешката, но така или иначе тя е медицински недопустима и дубълът веднага се преснимал. Според д-р Здравков актьорите правят предимно малки грешки  по време на снимки и затова той и екипът му внимателно следят за тях, защото именно  малките жестове създават автентичността на образите. Например след операция лекарите първо си свалят ръкавиците, а чак след това маските и шапките, докато актьорите винаги посягат първо към маските си. Разбира се, всяко нещо се постига с практика, а главният консултант на сериала се шегува, че след края на снимките, актьорите вече ще бъдат наполовина лекари.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Откраднат живот

Ново бъдеще за лекарите на "Откраднат живот" по време на големия финал

Борба за живот и напрежение между колеги в „Откраднат живот: Финалът“

Медицински казус отваря кутията на Пандора в "Откраднат живот: Финалът"

Драма, екшън и скрити мотиви в "Откраднат живот: Финалът"

Моралът на лекарите ще бъде изпитан ​в „Откраднат живот: Финалът“​