Актуално Темата на Нова

Темата на NOVA: Светлина зад вратата

Добави коментар

Когато вървите по улицата и видите бездомник, питате ли се каква е неговата история? А когато ходите на църква, чудите ли се за какво се моли човекът до вас?

Разказ за трима посланици на доброто и техните каузи за бездомните хора в Темата на NOVA.

 

  • Когато вървите по улицата и видите бездомник, питате ли се каква е неговата история?
  • А когато ходите на църква, чудите ли се за какво се моли човекът до вас?

Ако вие не сте се сещали за тези неща, има хора, които го правят, хора с рядка дарба - да открехват вратата на надеждата. Те не подават ръка на нуждаещите се само по време на празници, не очакват нищо в замяна и не се надяват на помощ от държавата. Тази неделя в „Темата на NOVA” авторът Владислава Тричкова и операторите Димитър Василев и Радослав Илиев изминават пътя на надеждата, за да ни срещнат с хора, които не са загубили способността да съчувстват на ближния, даряват лични средства или влагат усилия, за да помагат.

Във великотърновското село Леденик от 30 години Христо Атанасов помага на несретници. Учи машиностроене, работи като миньор, а през 1990 г. решава да смени професията и започва с няколко камиона частно да извозва боклук. Там, на боклука, Христо среща първия нуждаещ се от подслон човек и го приютява, а след него идват още 40 души. Домът му бързо отеснява и той тегли кредит, за да реставрира голяма постройка в Леденик, където всички живеят и до днес. Те не чакат някой да ги нахрани, а работят всичко, което могат.

„Отборът на надеждата“ е един необикновен футболен тим от бездомни, чийто създател и мениджър е Виктор Кирков. Той е помогнал на десетки непълнолетни деца, откакто отборът е основан през 2011 година. Младежите в него идват или от институции, или пък защото живеят в незаконни постройки на ромски махали. „Отборът на надеждата" всяка година участва и на Световното първенство по футбол за бездомни хора, а миналата година постига изненадващ успех. България се изправя срещу Бразилия и печели! Българският вратар - 16-годишният Асен, е обявен за най-добър вратар на турнира.

В неделните утрини храм „Свети Николай Чудотворец" в Асеновград винаги е препълнен с хора, а отец Йордан посреща всички миряни с отворено сърце. Част от хората идват тук, за да присъстват на литургията, а други - за превърналия се в традиция неделен курбан.

Благодарение на дарители от 2000 г. до сега всяка неделя в двора на църквата има храна, която е средно за 500 човека. И от 20 години там готвят едни и същи жени. Хранят всички, които дойдат - млади и стари, бедни и богати, българи, роми и мюсюлмани.

 

Темата на NOVA: Светлина зад вратата

„Сърце, душа и молитва, ако имате това, значи сте открили правилния път“, казва отец Йордан.

В "Темата на NOVA" отваряме вратата на църквата в Асеновград и на дома в Леденик, за да видим, че светлина има. А футболната врата, която тийнейджърът Асен пази, се оказва неговият път към успеха.

Вижте историите на хора, които са се научили да дават надежда, без да се страхуват от цената.

Гледайте „Светлина зад вратата“ в „Темата на NOVA“ тази неделя, 19 януари, веднага след централната емисия новини.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Темата на NOVA

„Да уловиш слънцето” в „Темата на NOVA”

„Ничии и свои“ в „Темата на NOVA“

„В лабиринта на ТЕЛК” в „Темата на NOVA“

„Когато миналото поостане” в „Темата на NOVA“

„Мисия: Въздушни линейки” в „Темата на NOVA“

В програмата:

12:30 23.03.2024
Тв програма NOVA
19:20 23.03.2024
Тв програма NOVA
20:45 23.03.2024
Тв програма NOVA NEWS
19:20 30.03.2024
Тв програма NOVA
20:45 30.03.2024
Тв програма NOVA NEWS