Актуално В програмата

Темата на NOVA: Лесна печалба или загуба е манията с дигиталните пари?

Добави коментар

Какви хора инвестират в криптовалута и защо биткойнът и останалите дигитални валути се превърнаха в истинска мания през последните 2 години – вижте тази седмица в 19.20 ч. по NOVA

След финансовата криза през 2007 – 2008-ма година мнозина започнаха да недоволстват срещу начина, по който функционират банките и срещу това, че с данъците трябва да се поправят почти фаталните грешки на банкери и инвеститори, за да бъде спасена финансовата система. Изведнъж се появява пробив в технологиите, който позволява на валутите да съществуват само в дигитален вариант – без да могат да бъдат контролирани от никоя корпорация, от никое правителство или централен играч, а само от една мрежа… мрежа от компютри.


Дигиталните пари съществуват само във виртуалното пространство. Те са съвкупност от сложни криптокодове, изглеждат като решение на сложна математическа задача. Тези задачи се решават от мощни компютри, които разбира се се управляват от хора.


Васил е на 22 години. Направил от своите 100 лв. - 3000 лв., а тях вложил в други криптовалути. Въпреки че състоянието му в момента е в криптовалути, Васил е убеден, че дигиталните пари, които познаваме днес, са балон, който рано или късно ще гръмне. Всъщност, в това са убедени всички, но веднъж спечелили, остават в играта.

„Това е тип хазарт, рулетка като в казиното”, коментира Калоян Богданов.


Хазартът обаче е рисково начинание. А понякога дори и болестно състояние. Смъртта на повечето дигитални пари, които познаваме днес, е неизбежна, убедени са всички. Въпросът е как точно ще настъпи тя. И ще имат ли нещо общо с това правителствата на големите сили. Венецуела е първата държава, която разработва своя криповалута. Говори се, че и Русия прави същото, макар и още да не е официално. Целта според някои е правителствените дигитални пари да изместят тези, създадени без техния контрол.

„Много хора гледат на криптовалутата като на балон. Но всъщност много малко хора могат да кажат дали това е балон. И в Темата на NOVA ще видим експерти, които твърдят, че това е балон. Ще видим и едни обикновени хора, които са инвестирали не малко средства. Те казват, че го правят, въпреки че знаят, че това е балон”, заяви в студиото на „Здравей, България” журналистът и автор на Темата на NOVA Марина Стоименова.


Дигиталните пари се появиха мистериозно – толкова мистериозно, колкото е техният създател – бащата на най-популярната днес криптовалута – биткойн. Накамото създава не просто криптовалутата биткойн, но и технологията, която стои зад нея - блокчейн или блок верига. Но и скептиците, и защитниците на криптовалутите са убедени в едно – не имената на днешните дигитални пари, а технологията зад тях е тази, която ще просъществува и ще промени битието ни. А ако ще зависим от нея само след няколко години, си заслужва да я разберем.


Защо биткойнът и останалите над 1000 дигитални валути се превърнаха в истинска мания през последните 2 години и имат ли бъдеще? Гледайте Темата на NOVA тези неделя в 19.20 ч., веднага след централната емисия новини. 

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Темата на NOVA

„Новата вълна” в „Темата на NOVA”

„Да уловиш слънцето” в „Темата на NOVA”

„Ничии и свои“ в „Темата на NOVA“

„В лабиринта на ТЕЛК” в „Темата на NOVA“

„Когато миналото поостане” в „Темата на NOVA“

В програмата:

19:20 30.03.2024
Тв програма NOVA
20:45 30.03.2024
Тв програма NOVA NEWS