Темата на Нова

Темата на NOVA: Историята за златото на Охрид

0/5

 Николай Дойнов
Николай Дойнов
 
Какво се случва на 13-ти и 14-ти октомври 1944 г. в езерния град в „Темата на NOVA”
 
Тази неделя в „Темата на NOVA” журналистът Николай Дойнов и операторът Росен Илиев разказват историята на събитията, случили се между 13-ти и 14-ти октомври 1944 г. в Охрид. Тогава градът до езерото е заплашен от унищожение, след като жителите дръзват да освободят и укрият пленници на германската армия. 

Всичко започва, когато през града преминава на пръв поглед поредната немска военна колона. Сред хората обаче тръгва мълва за пленени български войници и любопитството им бързо прераства в действие, като за по-малко от половин час всички пленници изчезват вдън земя.

 

Историята за златото на Охрид

 

Реакцията на германците не закъснява и комендантът на Охрид – майор Баумгартен поставя смъртоносен ултиматум на кмета и градските съветници, ако не бъдат върнати военнопленниците. Ситуацията след него се превръща във виелица от преговори, шокиращи решения от немска страна и неочаквани обрати.

 

Историята за златото на Охрид

 

Как златото на охридчани ще промени историята за военнопленниците, бягството, германската реакция и развоя на събитията от инфарктните 24 часа за Охрид през октомври 1944 г., разказва авторът Николай Дойнов.

А как вижда историята днес младият художник Мартин Петров, който е рисувал специално за това издание на Темата на NOVA, ще видите тази неделя.

Гледайте "Историята за  златото на Охрид" в „Темата на NOVA“ тази неделя, 13 октомври, веднага след централната емисия новини.

Още за Темата на NOVA

12:30
30.05.2020
Темата на NOVA
19:20
31.05.2020
Темата на NOVA
12:30
06.06.2020
Темата на NOVA

Не пропускайте

ТВ анонси

Популярно в poTV.bg