В програмата

Темата на NOVA: Белите каски

0/5

Темата на NOVA: Белите каски

 Те са съвременните герои в Сирия, които имат най-смъртоносната работа в света. Те са доброволците от Syria Civil Defence или "Белите каски" - така стават известни, заради цвета на шлемовете, които носят. Конфликтът в Сирия навлезе в осмата си година. Войната разделя живота на доброволците на „преди” и „след”. Тяхното „след“ е съзнателно направеният избор да останат в Сирия. В най-опасните точки, за да гасят пожари и да вадят хора под руините.

 

Днес те са 4000, а животите, които са спасили, са в пъти повече. Какво се крие под белите им каски, не пропускайте да разберете тази седмица в Темата на NOVA, в 19.20 ч., веднага след централната емисия новини.

 

„Спомняте ли си кога за последно чухте нещо за Сирия и не намалихте звука на телевизора? В продължение на години, светът слуша, че  там падат бомби, загиват хора. Да, войната е смърт, но и умора. Най-тежката умора е обаче е след среща със смъртта. Те я срещат и търсят всеки ден. Но само, за да я надхитрят и да отбележат още една точка в полза на живота. Ще ги познаете по Белите каски. Тези, за които войната не свършва, когато сменим канала на телевизора“, споделя репортерът и автор на Темата на NOVA Яна Николова.

 

Добави описание

 

Кои са героите, направили трудния избор в размирно време да се посветят на спасяването на животи, а не на отнемането им? Преди войната Ради е бил студент, а днес е част от екип за действие при химически атаки, Сафаа - една  домакиня от Хомс, помага при ражданията под звуците на стрелба и падащи бомби. Войната превръща фармацевта Халид Ел Хатийб в истински полеви лекар:

"Преди войната продавах лекарства на хората, сега се сблъсквам със случаи на ампутирани крайници и тежки наранявания."

 

Хиляди образи, хиляди истории, хиляди съдби. „Разликата между това да преживееш сам ужаса на войната и това някой да ти разкаже за него, е огромна“, не крие Абу Хашем. Преди да сложи бялата каска и да се присъедини към доброволческата организация Syria Civil Defence, той е работил като учител в Хама.

 

Помним лицата на всички, които сме спасили. И на тези, които не успяхме. Защото, когато видиш един човек, който умира от страх, няма как да забравиш образа му", откровено споделят „Белите каски“.

 

Репортерът Яна Николова и операторът Росен Илиев в един разказ от първо лице за силата да спасиш и смелостта да продължиш - тази неделя в Темата на NOVA, 19.20 ч., след Централните новини.

Още за Темата на NOVA

12:30
25.01.2020
Темата на NOVA
19:20
26.01.2020
Темата на NOVA

Какво е твоето мнение?

Виж мнения за Темата на NOVA: Белите каски (0 коментара)

Не пропускайте

ТВ анонси

Популярно в poTV.bg