Актуално В програмата

"Тази сутрин" със специално празнично предаване от Шипка навръх 3 март

Добави коментар

Антон Хекимян и екипът на „Тази сутрин“ готвят специално празнично предаване в изнесено студио oт “Паметника на свободата” навръх 3 март.

Антон Хекимян и екипът на „Тази сутрин“ готвят специално празнично предаване в изнесено студио oт “Паметника на свободата” навръх 3 март. В празничната вечер зрителите на bTV ще гледат и първия филм от документалната поредица “Неразказано в историята” със заглавие  “Паметника на свободата”.


За да напомнят за героите, подвига и безсмъртието, в деня, който донесе свободата на България, гости на Антон Хекимян на върха ще бъдат: Захари Карабашлиев, Митрополит Киприян, Куна Иванова, европейската шампионка по борба Мими Христова, Веселин Плачков и Мариана Попова. Интересни истории ще сподели и директорът на Национален парк-музей “Шипка – Бузлуджа” – Чавдар Ангелов. Самият той е участник в първия филм от новата документална поредица на bTV  “Неразказано в историята” - “Паметникът на свободата”. Премиерата на филма зрителите ще видят на 3 март точно в 20:00 часа по bTV.


“Паметникът на свободата” разказва историята за градежа на паметника, наричан от някои „втора шипченска епопея“. Документалната лента осветлява малко известни исторически факти, събития и личности, представени много човешки и обаятелно през очите на участниците в тях. Ще стане известен подвига на Пеньо Атанасов-Бомбето; бягствата на бригадите поради лошите атмосферни условия; как мраморът е заменен с гранит от близката кариера; за лъва – конструкцията му и проблемът накъде да гледа; уникалният строеж без скеле и интересната история относно откриването на паметника. С модерна визия, симбиоза между факти и кинематографични възстановки, филмът носи не само документална информация, но и силен емоционален заряд.

 

Уникални са и кадрите на финала – архивни кадри от 1984 г. на кинолюбителя от Димитровград - Валери Добрев, снимал лично Пеньо Атанасов-Бомбето в родното му село Дралфа. Самият филм, заснет на 16 мм лента, остава “завинаги” скрит в архива на музея на паметника и не е показван до сега. За него съвсем случайно научава една съвестна служителка на музея, която по собствена инициатива и с много перипетии успява да го прехвърли на дигитален носител. Създателите на поредицата “Неразказано в историята” научават за  съществуватнето му абсолютно случайно - "от уста на уста” и е истински късмет, че успяват да стигат до него и да го ползват във филма.


Празничното издание на "Тази сутрин" започва точно в 7 сутринта.


В 13:30 ч. в програмата на bTV ще има “Празничен хоровод”, а точно в 20:00 ч. е и премиерата на документалния филм “Паметникът на свободата”.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Тази сутрин

bTV започва новия сезон с нови лица, формати и предизвикателства

Златимир Йочев и Мария Цънцарова са новият екранен тандем в „Тази сутрин“

Актуалните предавания на bTV преминават в лятна схема през юли и август

bTV ще отбележи 24 май със специално издание на „Тази сутрин“ и емисии новини

Актуалните предавания на bTV продължават през лятото с ексклузивни теми и гости