Актуално Други

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Държавата плаща 6,00 лв. за изследване, което струва 0,57 лв.

Добави коментар

Кой прибира милионите от разликата – вижте в разследването на Марин Николов тази неделя в 19.30 ч. по NOVA

Ексклузивно разследване на журналиста на NOVA Марин Николов показва как задължително изследване от 57 стотинки се купува за 6,00 лева държавни пари. Кой прибира милионите от разликата? „Много малко се знае в тази сфера и как се случват нещата относно опазване на здравето на животните. Там се усвояват милиони”, разказа в „Здравей, България” Марин Николов.

 

Марин Николов


Тарифата с цени, по които държавата плаща изследванията на говеда, коне, овце, кози и птици срещу болести, е гласувана тази година. Бруцелоза е опасна инфекция, чиито бактерии стигат до почти всички органи на животните, а при консумация – и до хората. Изследването става с така наречения „розбенгал тест", а цената му е 6,00 лв. на проба. Умножени по броя на пробите за бруцелоза спрямо добитъка в страната, които държавата възнамерява да възложи с конкурс на частна фирма – цифрата е над 17 919 00 проби или над 10 550 000 лв. от джоба на данъкоплатците. С тези суми избраната частна фирма трябва да тества здравето на животните за три години. След запитване на NOVA ветеринарни лекари и счетоводители изчисляват, че разходите са далеч под 6,00 лв. за брой кръвна проба в лаборатория, а именно – 0,57 лв.


Различните гледни точки за това реална ли е цената на изследването, реакциите на потенциалните участници в тазгодишния конкурс, подробните изчисления за истинската стойност на изследванията за бруцелоза и как се правят обществените поръчки за здравето в животновъдството ни – гледайте в разследването на Марин Николов тази неделя в 19.30 ч., веднага след Новините на NOVA.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Разследване

След „Разследване” дилър на канабис е задържан в ареста

„Разследване” хваща фалшификатор на лични карти, съдът го пуска под гаранция

Шокиращи репортажи в „Разследване” на Нова ТВ