Архив Отечествен фронт

Опасни тенденции в “Отечествен фронт”

Добави коментар

Отечествен фронт” показва един анализ на религиозното напрежение по света и у нас, който трябва да бъде чут от всеки.
Тази събота, 3 ноември  “Отечествен фронт” показва един анализ на религиозното напрежение по света и у нас, който трябва да бъде чут от всеки.
Опасни тенденции в “Отечествен фронт”

“След седем години правене на ОФ за първи път ще ви помоля да гледате този човек - човекът, който ще ви покажа днес. Той се казва Алекс Алексиев - експерт по международна сигурност и радикален ислям.” – разказва Мартин Карбовски. – “Анализите му по национална сигурност са се ползвали от Пентагона и ЦРУ. Потърсихме експертната оценка на г-н Алексиев за коментар относно религиозното напрежение в световен план и у нас”

Алекс Алексиев е председател на Центъра за Балкански и Черноморски проучвания в София. Той е син на художника, фейлетонист и карикатурист Райко Алексиев (арестуван и убит народен враг през 1944 г.). Алекс Алексиев е научен сътрудник в Института “Хъдсън” във Вашингтон. Бил е съветник на бившия премиер Филип Димитров.

Алекс Алексиев обяснява разликите между традиционния и радикалния ислям, коментира опасните тенденции в световен мащаб и говори за случващото се в пазарджишкия квартал “Изток”: “Процесът не е много странен и не е толкова нито случаен, нито пък необикновен. Подобни процеси се случват в цяла Европа. Особено в Западна Европа. Много по-рядко е това да става в Източна Европа отколкото в Западна Европа, поради това, че ислямските общости в Източна Европа са от по-традиционен ислямски характер, който не се поддава на радикализация до такава степен, както тези нови общности в Западна Европа. Но съвсем явно е, че има опити да се радикализира българското мюсюлманство – те са почти винаги резултат на чуждо влияние, най-вече идващо от Саудитска Арабия, напоследък и от Турция, която се ислямизира с доста бързи темпове, както и от различни фондации, които съществуват в Западна Европа, но фактически са проводници на политиката на радикални ислямски кръгове…

Тук ние не говорим за толерантност към религия  – ние говорим за толерантност към едно изкривяване на една религия, което е много опасно. Защото ислямизмът, дали се нарича салафизъм или джихадизъм, или уахабизъм – той е един и същ феномен, е нещо, което не е присъщо на религията. И не само срещу немюсюлмани – трябва да се рзбере, че радикалният ислям е първо и най-вече насочен срещу други мюсюлмани...”

”Отечествен фронт”, събота, 3 ноември 2012 г., 18:00 по Нова телевизия
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Отечествен фронт

Приказка от долната земя в “Отечествен фронт”, събота, 12 януари 2013 година

След края на света: Близки срещи от третия вид

Приложна магия

“Отечествен фронт”: Не без сина ми

Тя, той или то... в “Отечествен фронт”