Други

Документалният филм „Кустурица. Балкански хулиган” спечели голямата награда „Златен орел”

bTV • От 0/5

Документалният филм на Георги Тошев „Кустурица. Балкански хулиган” спечели голямата награда „Златен орел” на Международния филмов фестивал „Документ.АРТ” в Румъния. Филмът на режисьорите Георги Тошев и Явор Веселинов е част от документалната поредица на bTV „непознатиТЕ”.

Документалният филм   „Кустурица. Балкански хулиган

”Кустурица. Балкански хулиган” е първият пълнометражен документален филм, посветен на Емир Кустурица. Във лентата участват световни знаменитости като Джони Деп, Изабел Юпер, Ким Ки Дук. За първи път е показан на София филм фест през пролетта на тази година, а след това и на кинофестивала в Кан. През октомври той бе включен в програмата на медийния фестивал в Биериц, а предстои да бъде показан и на фестивали в Ню Йорк, Испания, Франция и ЮАР.  

„Това не е филм, който обяснява творчеството или живота на Кустурица. Това е документ, какво се случва с един от най-креативните европейски режисьори тук и сега. Защото Кустурица не снима само филми. Той създава Дървен и Камен град, прави фестивал за млади кинотворци, интересува се от политика, изнася концерти с No Smoking orchestra… Той е личност, която създава. Непрекъснато. Във филма ме интересуваше именно тази креативност, тази неистова потребност да оставиш нещо след себе си…за другите!”
, заяви Георги Тошев.

Документалният филм   „Кустурица. Балкански хулиган

„Филмът за Кустурица не е просто един добре направен филм портрет за един от най-големите съвременни независими кинотворци”, коментира президентът на фестивала проф. Николае Лука по време на церемонията по награждаването. „Той е филм, който разкрива философията на креативния човек да се променя и да променя хората около себе си, обществото, киното, публиката. Кустурица е един от най-загадъчните кинотворци на последните 35 години. Успехът на авторите на филма е именно в този деликатен, но категоричен анализ на случващото се в света на киното през последните 20 години. Това е филм за непреходността на ценностите. Изящен кинематографичен разказ за света на авторското кино. Обяснение в любов към Голямото кино!”

60- минутният разказ за живота на един от най-емблематичните европейски режисьори Емир Кустурица се пребори с филми на РАЙ – Италия, Великобритания, САЩ, Португалия, Мексико, Испания, Гърция, Швейцария, Австрия, Русия, Румъния и други страни. 
Режисьори от над 20 страни се състезаваха в различни категории за документален филм, документална драма, художествен филм, образователен филм, травел филм, репортаж с екологична тема.

Фестивалът „Документ.АРТ” се провежда за 16-ти път в Румъния. За първи път тази година форумът се проведе не в Букурещ, а в град Питещи. Фокусът на форума тази година беше изкуство, екология, туризъм.

 

Още за НепознатиТЕ

Не пропускайте

ТВ анонси

Популярно в poTV.bg