Отечествен фронт

Черно-бял филм от цветни спомени за Григор Вачков - втора част

• От 0/5

Тази събота, 2 юни социалният ъндърграунд “Отечествен фронт” представя втората част от филма, посветен на големия българин Григор Вачков.

Черно-бял филм от цветни спомени за Григор Вачков - втора част

“Има големи имена, които нямат шанса да остареят!” – твърди Мартин Карбовски. – “Какъв ли щеше да бъде днес Григор Вачков, ако беше жив? Кандидат за вицепрезидент като Ламбо?

Щеше да играе ролята на старо ченге в крими-сериал? Отшелник в неизвестно село в България? Нямаме отговор на тези въпроси. Защото някои хора си отиват рано и това ги обрича да бъдат обичани. Ранната смърт е цената, която плащат, за да бъдат обичани. Това е втората серия от черно-белите спомени за Гришата, който днес щеше да е на осемдесет.”

В спомените на Силвия и Марта Григор Вачков е мъж от една друга епоха. Днес епохата не произвежда такива мъже, такива актьори и такива писатели. Мъжете днес са различни. От какво остаря и почина Григор Вачков? Неговите две момиче разказват. Разказват и за гроба му, но не говорят за него като за мъртъв. Някои хора – само целунатите от съдбата – имат този късмет.

“Днес покрай Митко Бомбата си спомняме и за Радичков, Левчев, Павел Вежинов, Камен Калчев...
Черно-бели снимки и прашни книги в ерата на дигиталната фотография и ъплоуда от мобилния телефон. Никога обаче няма да изчезне радостта от това на тавана да намериш нещо старо. Старото е попило живота, епохата и историята. Защото винаги, ама винаги историята е и бъдеще!” – коментира Карбовски. – “Така завършва ОФ, сглобен от спомени за Гришата Вачков. Длъжници сме и на още много имена – и живи, и вече отишли си. Длъжни сме да си спомняме, защото много изтъня връзката на онова, което бяхме и онова, което сме.

Сега сякаш се опитваме да започнем всичко отначало. А има неща в миналото, с които няма как да не се гордеем. Има хора, които не може да подминем. Мъжки времена бяха!

И ще си останат, за да ни напомнят, че едно е да искаш, друго е да можеш и трето и четвърто - да го направиш. Битката с времето не е за всеки. Но пък за този, който пребори времето, ще има награда. Награда като дървено разпятие – с него е трудно да вървиш, но е прекрасно да го носиш. Пък и трябва!”

”Отечествен фронт”, събота, 2 юни 2012 г., 18:00 по Нова телевизия

Още за Отечествен фронт

Не пропускайте

ТВ анонси

Популярно в poTV.bg