Актуално Темата на Нова

Николай Дойнов снима две седмици от най-горещите и опасни точки в Афганистан

Добави коментар

Николай Дойнов снима две седмици от най-горещите и опасни точки в Афганистан, които ще бъдат излъчени в два поредни епизода на „Темата на Нова”
Ексклузивни репортажи от арабската страна ще бъдат излъчени в два поредни епизода на „Темата на Нова” този уикенд

Каква е ситуацията в най-горещите и конфликтни точки на Афганистан – Кандахар и Кабул?
В какви условия са поставени българските военнослужещи там и какви са очакванията на страната след изтеглянето на международните сили? Отговорите на тези въпроси ще даде водещият на „Новините на Нова” Николай Дойнов този уикенд (05 и 06 май).

Николай Дойнов

Николай Дойнов и операторът Владислав Топчиев прекараха две седмици с българския контингент в арабската държава, а ексклузивните репортажи оттам зрителите ще видят в два поредни епизода на „Темата на Нова”, озаглавена „Афганистан през 1391-ва”. Точно преди месец екипът на медията замина заедно с български военни и лекари и пътува с тях до базите на международните мироопазващи сили в Кандахар и Кабул.

В рамките на две седмици те придружаваха българските екипи по време на дневните им и нощни патрули, срещнаха се с местните хора, посетиха местни училища и фондации и видяха как изглежда азиатската държава в 1391-ва година – годината, в която се намира Афганистан според местния календар.

Водещият на новинарската емисия на Нова ТВ, известен с афинитета си към военната история, отиде в арабската държава за първи път, за да разкаже историята не само на българите там, но и на местните жители.

Десет години след включването на България в мисията на НАТО в Афганистан – ISAF и почти две години до нейния финал, Ники Дойнов ще покаже как се е променила страната, сочена преди десетилетие за гнездо на световния тероризъм. Ще успеят ли хората там да изградят достатъчно силни държавни институции и сили за сигурност, които да гарантират оцеляването на новия Афганистан, и има ли шанс талибанските бунтовници да възвърнат загубените си позиции 12 години по-късно? В два последователни епизода на „Темата на Нова” зрителите ще се срещнат с българските военни и лекари, които ще разкажат как участват в процеса на създаване на новата държава, пред какви опасности са изправени по време на мисиите си и как минава ежедневието им. Как българските военни коментират месеците, прекарани далеч от България, и каква е оценката на тяхната работа от коалиционните ни партньори?

Николай Дойнов ще потърси и другата гледна точка – тази на местните хора.
Какъв е техният живот и какво е отношението им към военните сили на НАТО – от самоубийствените атентати и изстрелваните ракети към базите до благодарността за подготовката на новата афганистанска армия и стотиците спасени животи от лекарските екипи.

„Афганистан през 1391-ва” – тази събота и неделя, 05 и 06 май, от 19.30 ч. по Нова ТВ.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Темата на NOVA

„Съдби за продан” в „Темата на NOVA“

„Новата вълна” в „Темата на NOVA”

„Да уловиш слънцето” в „Темата на NOVA”

„Ничии и свои“ в „Темата на NOVA“

„В лабиринта на ТЕЛК” в „Темата на NOVA“

В програмата:

19:20 27.04.2024
Тв програма NOVA
20:45 27.04.2024
Тв програма NOVA NEWS