Отечествен фронт

Големите българи: Красимир Балъков

NOVA • От 0/5

В последната събота на март  “Отечествен фронт” стартира един исторически проект – “Големите българи”. “Това са българите, които са малко и не ни карат да се срамуваме. Напротив – това са големите българи, които обичаме и които трябва да запомним!” – обяснява Мартин Карбовски.

Големите българи: Красимир Балъков

“Започваме “Големите българи” с един футболист – Красимир Балъков. Ходихме чак до Сплит, Хърватска и му бяхме на късмет – седмица по-късно той стана това, което тайно искаше – треньор на Кайзерслаутерн. Това, което е Балъков сега, започна през едно лято – лятото на 1994 година, когато Красимир Балъков беше част от пиянството на един народ.

“Беше невероятно! Няма как да се опише – трябва да се преживее!” – припомня си Балъков гола на Емил Костадинов на Парк де Пренс. Как обаче Красимир Балъков успява от летата, прекарани в ритане на парцалена топка в махалата в Хотница да стигне до най-горещото футболно лято през ’94-та в САЩ?

От дете Краси тренира гимнастика, но не спира да рита футбол след училище. Иска да учи в спортно училище, но се колебае дали да е гимнастика, лека атлетика или футбол. Накрая избира футбола и на 16-годишна възраст вече е в първия си отбор. Веднага след промените той заминава за Португалия и играе за Спортинг Лисабон - откупен е от “Етър” за един милион долара. От 200-250 марки заплата, изведнъж се оказва със над 8000 долара месечно. С първата заплата Краси си купува... костюми. Толкова му харесва в Лисабон, че решава да избърза с подписването на втория си договор там и го прави точно преди мача на националите на Парк де Пренс.


Следва онова неповторимо футболно лято, в което Краси Балъков и останалите златни момчета стават четвърти в света...


“Големите българи често остават без признание и без почит. Това може да се поправи. И поправката на нашето отношение към големите българи трябва да тръгне от пазенето на техните спомени. 1994-та е това, с което се гордеем, но и това, което всеки участник там трябва да разкаже. Балъков говори за колегите си – Стоичко, Лечков, но говори и за големия Димитър Пенев...” – коментира Карбовски. - “Отечествен фронт” иска да ви разкаже Големите българи.

Тази седмица прекъсваме на най-интересното място приказката на Балъков – мачът за третото място, където шведите ни биха с 4:0. Как така и защо така се сринахме? Имаше ли завист или бойкот в отбора? Кой какво искаше, кой на кого си връщаше? Тази неразказвана досега глава от футболната ни история – в следващия епизод на ОФ. О, и още – Балъков ще каже нещо и за жените си. Другата събота.”

”Отечествен фронт”, събота, 31 март 2011 г., 18:00 по Нова телевизия

Още за Отечествен фронт

Какво е твоето мнение?

Виж мнения за Големите българи: Красимир Балъков (0 коментара)

Не пропускайте

ТВ анонси

Популярно в poTV.bg