Архив Отечествен фронт

Защо не плаче вече Йосиф Сърчаджиев?

Добави коментар

що не плаче вече Йосиф Сърчаджиев, ще разберем тази събота, 28 януари в Отечествен фронт
Тази събота, 28 януари социалният ъндърграунд “Отечествен фронт” сбъдва една мечта на Мартин Карбовски.

“Преди двайсет години гледах една пиеса. Една абсурдна пиеса - пиеса направена от свободен човек със свободни актьори, пиеса, неприличаща на нищо от онзи социалистически театър, в който импотентни герои величаеха липсващата ерекция на една система, която агонизираше.” – разказва Мартин Карбовски. – “Гледах тази пиеса 17 пъти! Казваше се “В очакване на Годо” - в Театъра на армията. После съм гледал къде ли не същата пиеса на Бекет, но като онази в армията не видях.

Защо не плаче вече Йосиф Сърчаджиев?

В нея играеха Ивайло Христов и Йосиф Сърчаджиев. Тайно си играех техните диалози. Днес съдбата ме срещна с него. С Йосиф Сърчаджиев. Който преди двайсет години ме срещна с Бекет. Едно предаване, което направих този път само за себе си. Разговор с Йоско, един от малкото хора наоколо, вътре в който още живее човек!”

“Трябва да запазим в сърцето си едно кътче на зеленина и младост, едно кътче целина, където нищо не сме обработвали, но където винаги бихме могли да посеем някакво ново растение. Да останем дълго млади, да останем даже деца в непосредствеността и стремежа на сърцето си. Да пазим винаги - не външно - а дълбоко в себе си известна лекота, веселост и окриленост – това е най-добрият начин да победим живота, защото има ли по-голяма сила от младостта?!”
 “Сбъднах една своя мечта, докато снимах това интервю.” – споделя Карбовски.
 
 – “Разменихме си с Йосиф Сърчаджиев реплики от Самуел Бекет. Казах ви, че това предаване не е за вас - това предаване си е само за мен! Вижте как плаче и се смее актьорът, който се оказа по-смел и от най-смелите си образи. Още от знаменития Йосиф Сърчаджиев може да видите в театър “Възраждане”. Там се играе неговата постановка “Дуел” по Иван Вазов. Театър Възраждане. Йосиф Сърчаджиев.
 
 Дуелът му със живота ще продължи. Няма как, след като вече този човек е победил смъртта завинаги!”

”Отечествен фронт”, събота, 28 януари 2011 г., 18:00 по Нова телевизия
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър