Архив Отечествен фронт

“Де е България”

Добави коментар

“Де е България” в циганската махала, в турскоговорящите семейства, в крамолите на партия “Атака”, в утробите на проститутките на гордия “Лъвов мост”, в разбитите пътища или кабинета на премиера?

Тази събота, 10 декември социалният ъндърграунд “Отечествен фронт” показва едни от последните деца, които все още истински обичат България.

“Аз съм Мартин Карбовски – човекът, когото всеки ден питат защо не прави позитивни предавания. Отговорът е прост – защото нямам поводи. И защото не ги гледате.” – разказва Мартин Карбовски.

– “Иначе, повярвайте, аз мечтая да правя такива предавания – позитивни, усмихнати и добри. Коледа да е всеки ден в България, не само за прасетата. Затова обаче днес ви представям един уникално добър проект на ОФ с кодовото название “Де е България”.

Това са едни млади хора, които на въпроса “Де е България?” отговарят: “Де се бели Дунав лей, де от изток Черно море се бунтува и светлей...”. Това са българи, но българи, родени и израснали в чужбина. И по тази логика за тях България е прекрасна - неземна страна, за която мечтаят. Не е за вярване!”

В един позитивен проект, Мартин Карбовски дава освен носталгия и една малка рецепта - да си внасяме българи на мястото на изнеслите се. Българите не правят деца. За да се запази демографския баланс, трябва всяко българско семейство да има 2,7 деца, т.е. три. А за българчетата, родени в чужбина, България все още е райско кътче. Дори може да срещнете родолюбци от възрожденски тип, които не се срещат вече.

Идеята да се внасят българи от чужбина е споменавана от Божидар Димитров, но за изпълнението се грижат днес от фондация „Българска памет“. Всяка година повече от 200 българчета от чужбина идват на гости във Велико Търново и се запознават с Родината отблизо.
“Тези хора също са луди оптимисти според мен – това е като на каца катран да слагаш по лъжичка мед.

На фона на целия нихилизъм и скептицизъм наоколо, на фона на омразата, тяхното начинание изглежда налудничаво. Но дава резултати!” – коментира Карбовски. – “Има и такива българи! Както се казва – има и щастливи цигани. В нашия вариант пословицата е: има и обичащи България българи. Последните мохикани на една идея, която днес е грозна и неясна.

Къде е България – в циганската махала, в турскоговорящите семейства, в крамолите на партия “Атака”, в утробите на проститутките на гордия “Лъвов мост”, в разбитите пътища или кабинета на премиера? България, обичана и красива през 2011-та година я снимахме само в усмивките на едни българчета от чужбина. И ние ви обичаме, момчета и момичета.”

”Отечествен фронт”, събота, 10 декември 2011 г., 18:00 по Нова телевизия

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Отечествен фронт

Приказка от долната земя в “Отечествен фронт”, събота, 12 януари 2013 година

След края на света: Близки срещи от третия вид

Приложна магия

“Отечествен фронт”: Не без сина ми

Тя, той или то... в “Отечествен фронт”